Η λευκή φασολάδα είναι μια πιο ελαφριά εκδοχή της κλασικής κόκκινης φασολάδας, με απαλή γεύση και βελούδινη υφή. Ένα τέλειο πιάτο για τις κρύες μέρες και η μεγάλη μας παράδοση για την Καθαρά Δευτέρα!

Υλικά (για 4-6 μερίδες)

  • 500 γρ. λευκά φασόλια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 1 πατάτα, κομμένη σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κ.γ. ρίγανη ή θυμάρι
  • Ζεστό νερό

Εκτέλεση

  1. Μούλιασμα φασολιών
    • Ξεπλύνετε τα φασόλια και μουλιάστε τα σε άφθονο νερό για 8-12 ώρες ή από το προηγούμενο βράδυ.
  2. Βράσιμο φασολιών
    • Στραγγίστε και ξεπλύνετε τα φασόλια.
    • Βάλτε τα σε μια κατσαρόλα με καθαρό νερό και αφήστε τα να πάρουν μια πρώτη βράση για 10 λεπτά.
    • Στραγγίστε και πετάξτε το πρώτο νερό για να γίνουν πιο ελαφριά.
  3. Μαγείρεμα φασολάδας
    • Σε μια βαθιά κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλινο για 3-4 λεπτά.
    • Προσθέστε τα φασόλια, τη δάφνη και αρκετό ζεστό νερό ώστε να τα σκεπάζει καλά.
    • Σιγοβράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.
    • Αν χρησιμοποιείτε πατάτα, προσθέστε τη 20 λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα.
  4. Τελικό στάδιο
    • Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τη ρίγανη ή το θυμάρι.
    • Μόλις τα φασόλια χυλώσουν, προσθέστε τον χυμό λεμονιού και ανακατέψτε καλά.
    • Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο επιπλέον ελαιόλαδο στο τέλος για περισσότερη νοστιμιά.
  5. Σερβίρισμα
    • Σερβίρετε τη φασολάδα ζεστή, συνοδεύοντας με φρέσκο ψωμί και ελιές. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον λεμόνι στο πιάτο σας για πιο δροσερή γεύση.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Κλασική κι αγαπημένη λευκή φασολάδα

Leave a Reply

Your email address will not be published.