Το χούμους (hummus) είναι ένα από τα αγαπημένα μας dip όχι μόνο επειδή είναι πεντανόστιμο αλλά επειδή είναι και πολύ θρεπτικό με λίγες θερμίδες. Ταυτόχρονα, είναι ιδανικό και για χορτοφάγους, βίγκαν και όσους νηστεύουν. Τι άλλο; Με αυτήν την συνταγή για χούμους με παντζάρι, η γεύση θα απογειωθεί στα ύψη και το ζωηρό του χρώμα θα σας ενθουσιάσει. Ας δούμε πως θα το φτιάξετε:
Τι θα χρειαστείτε για το χούμους με παντζάρι;
- 2 μέτρια παντζάρια
- 1 κονσέρβα ρεβίθια ή 400 γρ. περίπου βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια
- 1/4 φλιτζανιού ταχίνι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 3 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 2 κ.γ. ξύσμα λεμονιού
- 1/2 κ.γ. κύμινο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση Συνταγής
- Βράζουμε ρεβίθια (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε έτοιμα σε κονσέρβα, κανένα πρόβλημα). Τα βάζουμε να μουλιάσουν σε ένα μπολ με νερό και 1 κ.γ. αλάτι από το προηγούμενο βράδυ. Τα σουρώνουμε και ξεπλένουμε καλά.
- Σε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, στην οποία έχουμε βάλει 1,5 λίτρο νερό, βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν για 40 λεπτά μέχρι 1 ώρα.
- Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τυλίγουμε κάθε παντζάρι με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα περίπου μέχρι να μαλακώσουν.
- Όταν είναι έτοιμα, τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κύβους.
- Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ εκτός από το ελαιόλαδο και χτυπάμε για 1-2 λεπτά.
- Ξύνουμε τις πλευρές του μπολ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 30 δευτερόλεπτα ακόμα. Προσθέτουμε λίγο λίγο το ελαιόλαδο και χτυπάμε μέχρι να έχουμε μια απαλή πάστα.
- Γαρνίρετε με λίγο λευκό και μαύρο σουσάμι που θα δώσουν τραγανάδα σε κάθε μπουκιά και θα ανεβάσουν στα ύψη το food decor σας. Μπορείτε επίσης να ρίξετε από πάνω μυρωδικά όπως λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
- Το υπέροχο χούμους με παντζάρι είναι έτοιμο! Σερβίρουμε αμέσως ή καλύπτουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο.
Σας θυμίζουμε τις συμβουλές μας για το τέλειο χούμους:
- Μουλιάστε τα ξερά ρεβίθια σε μαγειρική σόδα για να αυξήσετε το pH τους, το οποίο θα μαλακώσει το περίβλημά τους μετά το μαγείρεμα.
- Η ποιότητα στο ταχίνι μετράει και πολύ μάλιστα! Χρησιμοποιήστε ταχίνι σε πετρόμυλο για καλύτερα αποτελέσματα, κατά προτίμηση βιολογικό.
- Για να σας βγει κρεμώδες το αποτέλεσμα, δώστε λίγο περισσότερο χρόνο στο μαγείρεμα των ρεβιθιών, έτσι ώστε να μαλακώσουν πολύ.
- Αν χρησιμοποιείτε φασόλια σε κονσέρβα για το χούμους σας, αξιοποιήστε το ζουμί τους στη θέση του νερού. Θα χαρίσει έξτρα γεύση και θα κάνει το χούμους σας πιο πηχτό.
- Φτιάξτε καλό πουρέ με τα ρεβίθια σας, χτυπώντας τα στο μούλτι για περισσότερο χρόνο απ’ όσο νομίζατε ότι χρειάζεται. Αυτό θα σας εξασφαλίσει την ιδανική κρεμώδη υφή.
- Υπάρχει κόλπο για να μην ξεφλουδίσετε το σκόρδο σας, αν σας δυσκολεύει η διαδικασία. Χτυπήστε το με χυμό λεμονιού και αλάτι στο μούλτι και στη συνέχεια αφήστε το στην άκρη, ούτως ώστε να δώσετε χρόνο στο σκόρδο να μαλακώσει. Στη συνέχεια κοσκινίστε το μείγμα και είστε έτοιμοι!
Με αυτές τις συμβουλές δεν γίνεται να κάνετε λάθος
- Δώστε προσοχή στα υγρά που προσθέτετε. Μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο ακόμη για να κάνετε την υφή του πιο ελαφριά και αραιή, αλλά να θυμάστε ότι αν το παρακάνετε, μετά δεν διορθώνεται εύκολα. Γι’ αυτό «παίξτε» συντηρητικά στην αρχή. Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο παγωμένο νερό στο τέλος, το οποίο βοηθάει στην αραίωση.
- Αφήστε το χούμους σας να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον 30 λεπτά, πριν το καταναλώσετε. Έτσι θα δώσετε την ευκαιρία στις διαφορετικές γεύσεις του να αναμειχθούν και να «δέσουν».
- Η ελιά ως τόπινγκ είναι μια πολύ καλή ιδέα, όπως επίσης και το να περιχύσετε λίγο ελαιόλαδο στα τελευταία δευτερόλεπτα που το ανακατεύετε.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίσχους από σέσκουλο για να φτιάξετε μια πιο ελαφριά βερσιόν χούμους. Βέβαια, αυτό δεν θεωρείται χούμους, αλλά θα έχει μια παρόμοια αίσθηση και αποτελεί και πάλι μια εύκολη λύση για νόστιμη και υγιεινή κρεμώδη σαλάτα.
- Αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε το δικό σας χούμους και αγοράσετε έτοιμο, αλλά και πάλι θέλει διόρθωση, προσθέστε του 2-3 κ.σ. γιαούρτι. Θα το κάνει πιο κρεμώδες και ελαφρύ. Για έξτρα γεύση, μπορείτε να του προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και να πασπαλίσετε λίγη πάπρικα στην κορυφή.