Μια υπέροχη γλυκιά σάλτσα σύκο για πάνω από το παγωτό ή το γιαούρτι. Έτοιμη σε ελάχιστο χρόνο και απολαυστική για κάθε γούστο!

Υλικά:

  • 500γρ φρέσκα σύκα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • Χυμός από 1 μικρό λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι (προαιρετικά)
  • Κανέλα ή βανίλια για αρωματισμό (προαιρετικά)
  • Σερβίρετε με παγωτό ή γιαούρτι, αν θέλετε.

Εκτέλεση:

  1. Ξεβγάλτε καλά τα σύκα και αφαιρέστε τους κοτσάνες. Κόψτε τα σύκα σε κομμάτια.
  2. Σε μια κατσαρόλα, συνδυάστε τα σύκα, τη ζάχαρη, το νερό και τον χυμό λεμονιού.
  3. Ανάψτε τη φωτιά σε μέτρια ένταση και ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να βράσει.
  4. Μειώστε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήστε να βράζει το μείγμα για περίπου 30-40 λεπτά, ή μέχρι τα σύκα να μαλακώσουν και η σιρόπι να πήξει ελαφρώς. Ανακατεύετε περιοδικά.
  5. Αν θέλετε, προσθέστε το μέλι και το αρωματικό της επιλογής σας (κανέλα ή βανίλια) και ανακατέψτε καλά.
  6. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει λίγο.
  7. Σερβίρετε τα σύκα με το σιρόπι τους σε πιάτα ή μπολ, μόνα τους ή πάνω από παγωτό ή γιαούρτι.

Αυτή η συνταγή είναι πολύ ευέλικτη, οπότε μπορείτε να προσαρμόσετε τα υλικά σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Γκρατέν κολοκυθιού για μια καλοκαιρινή, ελαφριά απόλαυση!