Αυτό το απλό γκρατέν κολοκυθιού κάνει ένα υπέροχο συνοδευτικό καθώς είναι κρεμώδες και γευστικό χωρίς να είναι πολύ πλούσιο. Σερβίρουμε με σαλάτα για ένα ελαφρύ δείπνο.
Συστατικά
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 800g κολοκυθάκια, κομμένα σε ροδέλες 5mm
- λίγα κλωνάρια θυμάρι
- λίγα φύλλα βασιλικού
- 100ml crème fraîche
- 50ml γάλα
- 1 κουταλάκι αλεύρι απλό
- 75g γραβιέρα ή παρόμοιο τυρί, τριμμένο
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C με αέρα.
- Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι. Προσθέτουμε τα κολοκυθάκια και τα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε απαλά για 10 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε τόσο, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα κολοκυθάκια αλλά να είναι ακόμα al dente. Το λάδι θα έπρεπε να έχει πάρει ένα βαθύ, πλούσιο πράσινο χρώμα από τα κολοκυθάκια.
- Μεταφέρετε σε ταψί φούρνου. Χτυπάμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, το γάλα και το αλεύρι και αλατίζουμε. Ρίξτε αυτό το μείγμα πάνω από τα κολοκυθάκια – δεν θα είναι αρκετό για να καλύψει εντελώς τα κολοκυθάκια, αλλά δεν πειράζει – θα βγάζει φουσκάλες κατά το μαγείρεμα.
- Πασπαλίζουμε από πάνω το τυρί. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!
Διάβασε επίσης:
Δεν ασκώ… VETO: Επιτρέπονται ο μεζές και τα σουβλάκια γαρίδας!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;