Μπορείτε να προσθέσετε λίγη σταφίδα και σουλτανίνα στη γκρανόλα, αν θέλετε, μόλις κρυώσει. Σερβίρετε τη γκρανόλα και συνδυάστε με το αγαπημένο σας γιαούρτι.

Συστατικά

Για τη γκρανόλα

  • 220g κουάκερ βρώμης
  • 60g ανάμεικτους ξηρούς καρπούς (όπως αμύγδαλα και καρύδια), χοντροκομμένα
  • 80g μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • πρέζα αλάτι
  • 1 ασπράδι αβγού

Για την κομπόστα φρούτων

  • 300g μήλο και/ή αχλάδι, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους (περίπου 1 μεγάλο μήλο συν 2 μέτρια αχλάδια)
  • μικρή χούφτα (περίπου 150g) κατεψυγμένα ή φρέσκα μούρα
  • 25g μέλι ή 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

  • γιαούρτι

Μέθοδος

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C/140C και στρώνουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τη βρώμη και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
  3. Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε και χτυπήστε μαζί το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου, το λάδι, το εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι.
  4. Προσθέστε το υγρό μείγμα στα στεγνά υλικά και ανακατέψτε καλά μέχρι να καλυφθούν όλα καλά.
  5. Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, χτυπήστε το ασπράδι μέχρι να αφρατέψει, μετά προσθέστε το στο μείγμα της γκρανόλας και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Απλώνουμε τη γκρανόλα σε ομοιόμορφη στρώση στο έτοιμο ταψί. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, ανακατεύοντας απαλά μέχρι τη μέση, μέχρι να ροδίσουν.
  6. Αφήστε τη γκρανόλα να κρυώσει τελείως στο ταψί (θα γίνει τραγανή καθώς κρυώνει) πριν τη σπάσετε σε δέσμες. Αποθήκευσε σε ένα αεροστεγές δοχείο.
  7. Για να φτιάξετε τη κομπόστα, βάλτε τα ψιλοκομμένα φρούτα και τα μούρα σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το μέλι ή τη ζάχαρη και βράστε σε μέτρια φωτιά για περίπου 8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  8. Αφήστε να πάρει βράση και μαγειρέψτε για μερικά λεπτά. Πολτοποιήστε απαλά με ένα πιρούνι για να σπάσουν τα φρούτα.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας. Αφήνουμε να κρυώσει και φυλάμε σε βάζο στο ψυγείο για έως και 4 μέρες. Σερβίρετε την κομπόστα και τη γκρανόλα πάνω από το γιαούρτι.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Παγωμένο γιαούρτι με σοκολάτα και γκρανόλα!