Όταν πλησιάζουν οι γιορτές, τίποτα δεν λέει «ζεστασιά και θαλπωρή» όπως η μυρωδιά ενός σπιτικού κέικ που ψήνεται στον φούρνο. Αυτό το γιορτινό κέικ με αλατισμένη καραμέλα συνδυάζει την αφράτη υφή του παντεσπανιού με την πλούσια γεύση της καραμέλας και μια πινελιά αλατιού που απογειώνει τη γεύση. Ετοίμασέ το για να εντυπωσιάσεις τους αγαπημένους σου! Καλή χρονιά!!!

Υλικά

Για το κέικ:

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 120 ml γάλα

Για την αλατισμένη καραμέλα:

  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 80 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη διακόσμηση:

  • Αμύγδαλα φιλέ ή καραμελωμένα καρύδια
  • Λίγη ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

Για το κέικ:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Βουτύρωσε και αλεύρωσε μια φόρμα για κέικ.
  2. Χτύπησε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Πρόσθεσε ένα-ένα τα αυγά και τη βανίλια.
  3. Σε άλλο μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  4. Πρόσθεσε σταδιακά το μείγμα του αλευριού στο μείγμα του βουτύρου, εναλλάξ με το γάλα, μέχρι να ομογενοποιηθεί.
  5. Ρίξε το μείγμα στη φόρμα και ψήσε για 40-45 λεπτά. Άφησέ το να κρυώσει πριν το ξεφορμάρεις.

Για την αλατισμένη καραμέλα:

  1. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώσε τη ζάχαρη σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσει κεχριμπαρένιο χρώμα.
  2. Πρόσθεσε την κρέμα γάλακτος προσεκτικά, ανακατεύοντας συνεχώς.
  3. Ρίξε το βούτυρο και το αλάτι και ανακάτεψε μέχρι να λιώσουν. Άφησέ τη να κρυώσει.

Συναρμολόγηση:

  1. Ρίξε την αλατισμένη καραμέλα πάνω από το κέικ, αφήνοντας να τρέξει στις πλευρές.
  2. Πασπάλισε με αμύγδαλα ή καραμελωμένα καρύδια.
  3. Αν θέλεις, πασπάλισε με ζάχαρη άχνη για έξτρα γιορτινή εμφάνιση.

Καλή απόλαυση!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.