Οι γίγαντες με ντομάτα στο φούρνο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις θρεπτικές ιδιότητες των φασολιών με τη γεύση της ντομάτας και των αρωματικών βοτάνων. Είναι ιδανικό για ένα χορταστικό γεύμα και συνοδεύεται τέλεια με φρέσκο ψωμί και φέτα.

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες
  • 2 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουτί ντομάτα κονκασέ
  • 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 καρότο, τριμμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
  • Φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Μουλιάστε τους γίγαντες σε άφθονο νερό από το προηγούμενο βράδυ.
  2. Βράστε τους γίγαντες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά να μην διαλυθούν, περίπου 1 ώρα. Στραγγίστε τους και αφήστε τους στην άκρη.
  3. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C.
  4. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
  5. Προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, την κονκασέ ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, το καρότο, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
  6. Σε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετήστε τους βρασμένους γίγαντες και περιχύστε τους με τη σάλτσα ντομάτας. Ανακατέψτε καλά.
  7. Ψήστε στο φούρνο για 45-60 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να δέσει η σάλτσα.
  8. Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρετε.
  9. Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε με φρέσκο ψωμί και φέτα.

Καλή όρεξη!

Διάβασε επίσης:

Φασόλια γίγαντες που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι