Υπάρχουν φαγητά που σε χορταίνουν… και φαγητά που σε αγκαλιάζουν. Τα γεμιστά κολοκύθια με τυριά ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία. Είναι κρεμώδη, ζεστά, με το διακριτικό άρωμα του κολοκυθιού να παντρεύεται ιδανικά με το λιωμένο τυρί – σαν μια μικρή, ανοιξιάτικη γιορτή στο πιάτο σου. Το καλύτερο; Είναι πανεύκολα στην παρασκευή και ιδανικά είτε για κυρίως πιάτο είτε για συνοδευτικό σε ένα τραπέζι με φίλους.

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 8 μικρά κολοκυθάκια
  • 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 100 γρ. ανθότυρο ή μαλακό τυρί της αρεσκείας σου
  • 80 γρ. γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο
  • 1 αβγό
  • 2 κ.σ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ψιλοκομμένος άνηθος ή δυόσμος
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Προαιρετικά: λίγη φρυγανιά ή τριμμένη παρμεζάνα για πασπάλισμα

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία των κολοκυθιών: Πλύνε τα κολοκύθια, κόψε τα καπάκια και άδειασέ τα προσεκτικά με ένα κουταλάκι. Κράτησε τη σάρκα τους στην άκρη.
  2. Η γέμιση: Σε ένα μπολ, λιώσε τη σάρκα από τα κολοκύθια και ανακάτεψέ τη με τη φέτα, το ανθότυρο, τη γραβιέρα, το αβγό, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο και τα μυρωδικά. Ρίξε λίγο αλάτι και πιπέρι.
  3. Γέμισμα & ψήσιμο: Γέμισε τα κολοκυθάκια με το μείγμα, χωρίς να τα παραγεμίσεις γιατί φουσκώνουν στο ψήσιμο. Αν θέλεις, πασπάλισε με λίγη φρυγανιά ή παρμεζάνα από πάνω. Τοποθέτησέ τα σε ένα πυρέξ, ρίξε λίγο νερό στον πάτο και ψήσε στους 180°C για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
  4. Σερβίρισμα: Σέρβιρέ τα ζεστά, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ένα κουταλάκι γιαούρτι στο πλάι.

Ένα πιάτο που φέρνει μαζί του το άρωμα της εξοχής, την απλότητα της ελληνικής κουζίνας και τη θαλπωρή του σπιτικού. Καλή όρεξη!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.