Στη Γαλλία, η βραδιά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ονομάζεται ρεβεγιόν, από το γαλλικό ρήμα se reveiller που σημαίνει ξυπνώ επειδή  συνήθως τις βραδιές αυτές όλοι μένουν ξύπνιοι. Σύμφωνα με την παράδοση στη Γαλλία, την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν δίπλα στο τζάκι τα παπουτσάκια τους τα οποία έχουν γεμίσει με καρότα και ζαχαρωτά για να τα φάει ο γαϊδουράκι του Άγιου Βασίλη (Père Noël), ο Γκουί, λέξη που στα γαλλικά σημαίνει “γκυ“. Ο Άγιος Βασίλης παίρνει τα καρότα και τα ζαχαρωτά και εάν το παιδάκι ήταν καλό, αφήνει πλούσια δώρα. Ξεχωριστή θέση στη χριστουγεννιάτικη γαλλική παράδοση έχουν τα γλυκά με το χριστουγεννιάτικο κορμό να σερβίρεται ως επιδόρπιο και  να έχει την τιμητική του σε κάθε σπίτι. Oh lala!

Ρατατούι λαχανικών και φρούτων

Υλικά (για 8 άτομα):

  • 6 μέτριες πατάτες
  • 5 παντζάρια μέτριου  μεγέθους
  • 1 πράσο (το λευκό μέρος)
  • 4 ξερά κρεμμύδια λευκά
  • 4 καρότα
  • 1 σελινόριζα μέτριου μεγέθους
  • 300 γρ. Κολοκύθα
  • 3 ξινόμηλα
  • 3 αχλάδια
  • 2 μανταρίνια
  • 4 φύλλα δάφνης
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο θυμάρι
  • 10 ωμά αμύγδαλα ανάλατα,
  • 1/4 μάτσο μαϊντανός,
  • 5 καρύδια χοντροσπασμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας φρεσκοστυμμένος χυμός λεμονιού
  • 200ml παρθένο ελαιόλαδο και λίγο για το ταψί
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Οδηγίες:

Καθαρίζουμε και κόβουμε  λαχανικά και  φρούτα σε πολύ λεπτές  φέτες. Βάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα φρούτα σε ένα άλλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Στο μπολ με τα λαχανικά προσθέτουμε 150 ml ελαιόλαδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Στο μπολ με τα φρούτα προσθέτουμε 50 ml ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το χυμό λεμονιού.  Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε όρθια τα φρούτα και τα λαχανικά, το ένα δίπλα στο άλλο εναλλάξ, από τη μία άκρη του ταψιού στην άλλη. Σκορπίζουμε τους ξηρούς καρπούς και τα μυρωδικά και φτιάχνουμε 3 – 4 λωρίδες λαχανικών. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20 λεπτά, για να πάρουν χρώμα τα υλικά και να εξατμιστούν τα πολλά υγρά.