Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένα κλασικό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ζουμερές γαρίδες με πλούσια σάλτσα ντομάτας και τυρί φέτα. Αυτό το πιάτο είναι ιδανικό για να το απολαύσετε ως μεζέ ή ως κύριο γεύμα, συνοδευόμενο με φρέσκο ψωμί για να βουτήξετε στη γευστική σάλτσα.

Υλικά:

  • 500 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες και αποφλοιωμένες
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 400 γρ. ντομάτες κονκασέ ή φρέσκες ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 100 ml λευκό κρασί
  • 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • Μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού ή μαϊντανού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα.
  2. Προσθέστε την κόκκινη πιπεριά και συνεχίστε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα.
  3. Ρίξτε τις ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας στο τηγάνι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τη ζάχαρη, τη ρίγανη, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για περίπου 10-15 λεπτά μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  4. Προσθέστε το λευκό κρασί και αφήστε το να βράσει για 2-3 λεπτά ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  5. Ρίξτε τις γαρίδες στη σάλτσα και μαγειρέψτε για 3-5 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν ροζ.
  6. Πασπαλίστε τη θρυμματισμένη φέτα πάνω από τις γαρίδες και αφήστε το τηγάνι στη φωτιά για λίγα λεπτά ακόμα, μέχρι να λιώσει ελαφρώς το τυρί.
  7. Αποσύρετε από τη φωτιά και γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό.

Σερβίρετε τις γαρίδες σαγανάκι ζεστές, με φρέσκο ψωμί ή πιλάφι.

Καλή σας όρεξη!

Διάβασε επίσης:

Γαρίδες με Σάλτσα Πορτοκαλιού και Αμύγδαλα