Η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι πολύ εύκολη στην παρασκευή της και είναι βαθιά αλμυρή και χορταστική – και τα τυρένια κρουτόν την κάνουν ιδιαίτερα ξεχωριστή!

Συστατικά

Για τη γαλλική κρεμμυδόσουπα

  • 50g βούτυρο
  • 1kg κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 100ml λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας Μαδέρα, συν επιπλέον μόλις ψηθεί, για γεύση (προαιρετικά)
  • 1 λίτρο ζωμός βοείου κρέατος
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ψιλοκομμένο μαϊντανό για γαρνίρισμα

Για τα κρουτόν

  • 8 χοντρές φέτες γαλλικό ψωμί
  • 2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες στη μέση
  • 100g γραβιέρα, τριμμένη

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεσαίου μεγέθους αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και τηγανίζουμε απαλά σε χαμηλή φωτιά για 30-35 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν πραγματικά μαλακά και να έχουν πλούσιο σκούρο καφέ χρώμα. Αυτό το στάδιο της συνταγής είναι πολύ σημαντικό, το μακρύ αργό μαγείρεμα των κρεμμυδιών δίνει σε αυτή τη σούπα την υπέροχη πλούσια γεύση και χρώμα.
  2. Προσθέστε το λευκό κρασί, ανακατεύοντας τον πάτο του τηγανιού για να χαλαρώσει όλο το ροδισμένο κρεμμύδι. Το ξαναβράζετε και προσθέτετε το ζωμό Μαδέρα και το ζωμό βόειου κρέατος.
  3. Αφήνουμε να πάρει βράση και μετά σιγοβράζουμε για περίπου 10-12 λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ φτιάχνουμε τα κρουτόν. Φρυγανίστε το ψωμί και από τις δύο πλευρές και τρίψτε το τοστ με την κομμένη πλευρά μιας σκελίδας σκόρδου. Περιχύνουμε με το τριμμένο τυρί και το βάζουμε κάτω από τη σχάρα μέχρι να λιώσει το τυρί.
  5. Δοκιμάστε τη σούπα για να ελέγξετε τα καρυκεύματα και προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση. Προσθέστε άλλες μερικές κουταλιές της σούπας Madeira στη σούπα, για να τονώσετε τη γεύση και ανακατέψτε καλά.
  6. Στρώστε τα κρουτόν πάνω από τη σούπα και πασπαλίστε με φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  7. Για να σερβίρετε, ρίχνετε τη σούπα σε μπολ, φροντίζοντας κάθε μερίδα να έχει ένα τυρένιο κρουτόν. Σερβίρετε αμέσως, προτού το κρουτόν μουσκέψει.

Tips

Αν μαγειρεύετε για χορτοφάγους, ο ζωμός βοείου κρέατος σε αυτή τη γαλλική κρεμμυδόσουπα θα μπορούσε να αντικατασταθεί με ζωμό μανιταριών. Εάν δεν έχετε Μαδέρα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ξηρό σέρι, λευκό βερμούτ ή απλά να το παραλείψετε.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Λάχανο κόκκινο με μπέικον και κρασί!