H πέστο είναι μια ευέλικτη και νόστιμη σάλτσα που προέρχεται από την Ιταλία, γνωστή για τις πλούσιες γεύσεις και την απλότητά της. Φτιαγμένη κυρίως από φρέσκο ​​βασιλικό, σκόρδο, κουκουνάρι, τυρί παρμεζάνα και ελαιόλαδο, αυτή η σάλτσα μπορεί να μεταμορφώσει κάθε πιάτο, προσφέροντας μια έκρηξη φρεσκάδας.

Συστατικά:

  • Φύλλα φρέσκου βασιλικού: 50 γρ
  • κουκουνάρι: 30 γρ
  • Τριμμένη παρμεζάνα: 50 γρ
  • Σκόρδο: 2 σκελίδες (περίπου 10 γρ.)
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο: 120ml
  • Αλάτι
  • Μαύρο πιπέρι

Οδηγίες:

  1. Πλένουμε τα φύλλα βασιλικού και τα στεγνώνουμε. Ξεφλουδίστε τις σκελίδες σκόρδου.
  2. Φρυγανίστε ελαφρά τα κουκουνάρια σε ένα στεγνό τηγάνι σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να μυρίσουν. Αυτό το βήμα ενισχύει τη γεύση τους, αλλά μπορεί να παραλειφθεί για μια πιο παραδοσιακή πέστο.
  3. Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων, βάλτε τα φύλλα βασιλικού, το καβουρδισμένο κουκουνάρι, την τριμμένη παρμεζάνα και τις σκελίδες σκόρδου. Χτυπήστε μερικές φορές για να ψιλοκόψετε και να ανακατέψετε τα υλικά.
  4. Με τον επεξεργαστή τροφίμων σε λειτουργία, περιχύστε σιγά σιγά το ελαιόλαδο μέχρι το μείγμα να ενωθεί καλά και να αποκτήσει την επιθυμητή συνοχή. Η αργή προσθήκη λαδιού βοηθά στη δημιουργία μιας λείας και σφιχτής σάλτσας.
  5. Προσθέστε αλάτι και μαύρο πιπέρι.
  6. Εάν η πέστο είναι πολύ πηχτό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα ελαιόλαδο για να αποκτήσετε τη συνοχή που προτιμάτε.
  7. Χρησιμοποιήστε το αμέσως με τα αγαπημένα σας ζυμαρικά, ως άλειμμα ή φυλάξτε το σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και μια εβδομάδα. Η πέστο μπορεί να καταψυχθεί σε μικρές μερίδες για περισσότερο καιρό.

Καλή απόλαυση!