Τα αποξηραμένα φρούτα αποτελούν μια νόστιμη και υγιεινή εναλλακτική λύση για τα σνακ. Ετοιμάζοντας τα δικά σας φρούτα στο σπίτι, εξασφαλίζετε ότι δεν περιέχουν πρόσθετα ζάχαρα και συντηρητικά. Ακολουθήστε τη συνταγή που ακολουθεί για να απολαύσετε φρέσκα και υγιεινά αποξηραμένα φρούτα όλο το χρόνο.

Υλικά:

  • Φρέσκα φρούτα της επιλογής σας (μήλα, μπανάνες, ροδάκινα, ακτινίδια, φράουλες κ.λπ.)
  • Λεμόνι (προαιρετικά, για να αποφύγετε το μαύρισμα των φρούτων)

Οδηγίες:

  1. Επιλέξτε τα φρούτα: Διαλέξτε φρέσκα και ώριμα φρούτα χωρίς χτυπήματα ή σημάδια.
  2. Πλύνετε και καθαρίστε τα φρούτα: Πλύνετε τα φρούτα καλά. Ξεφλουδίστε τα αν χρειάζεται.
  3. Κόψτε τα φρούτα: Κόψτε τα φρούτα σε λεπτές φέτες, πάχους περίπου 0,5 εκ.
  4. Προετοιμασία λεμονιού: Εάν θέλετε να αποφύγετε το μαύρισμα των φρούτων, βυθίστε τις φέτες φρούτων σε χυμό λεμονιού για λίγα λεπτά και στη συνέχεια στραγγίστε τις.
  5. Αποξήρανση:
    • Στον φούρνο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 60°C. Τοποθετήστε τις φέτες φρούτων σε μια σχάρα ή ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Ψήστε τα φρούτα για 6-8 ώρες, αναποδογυρίζοντας τις φέτες στη μέση του χρόνου. Αφήστε την πόρτα του φούρνου ελαφρώς ανοιχτή για να φεύγει η υγρασία.
    • Σε αφυγραντήρα τροφίμων: Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή, συνήθως χρειάζονται 8-12 ώρες.
  6. Αποθήκευση: Αφήστε τα αποξηραμένα φρούτα να κρυώσουν εντελώς και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγές δοχείο.

Συνδυασμοί για Αποξηραμένα Φρούτα

  1. Γιαούρτι: Προσθέστε τα στο πρωινό σας γιαούρτι μαζί με μέλι και ξηρούς καρπούς.
  2. Μούσλι: Ανακατέψτε τα με δημητριακά και ξηρούς καρπούς για ένα υγιεινό και χορταστικό πρωινό.
  3. Σαλάτες: Προσθέστε  σε σαλάτες για γλυκιά και τραγανή υφή.
  4. Γλυκά: Χρησιμοποιήστε τα σε κέικ, μπάρες δημητριακών και μπισκότα.

Απολαύστε τα αποξηραμένα φρούτα σας ως υγιεινό σνακ ή δημιουργήστε γευστικούς συνδυασμούς για ένα θρεπτικό γεύμα!

Διάβασε επίσης:

Αποξηραμένα φρούτα. Τελικά, είναι καλή ή κακή διατροφική επιλογή;