Οι γίγαντες είναι από τα πιο νόστιμα φαγητά αλλά είναι δύσκολα στην χώνεψη και γι΄αυτό δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα. Είναι άκρως χορταστικό και θρεπτικό αλλά και νοστιμότατο φαγητό.

Σημείωση: Μπορείτε να το ψήσετε και σε αργή κουζίνα σε χαμηλή φωτιά για 8-10 ώρες αντί για φούρνο.

Συστατικά:

  • 2 κιλά φασόλια γίγαντες
  • 2 φλιτζάνια μπέικον σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι κέτσαπ
  • 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι μελάσα
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μαύρο πιπέρι
  • 8 φλιτζάνια νερό

Οδηγίες:

  1. Ξεπλύνετε τα φασόλια και διαλέξτε τυχόν μικρά υπολείμματα. Μουλιάστε τα φασόλια όλη τη νύχτα σε νερό ή χρησιμοποιήστε τη μέθοδο του γρήγορου μουλιάσματος. Στραγγίζουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
  3. Σε ένα μεγάλο ταψί ή μια κατσαρόλα ασφαλή για το φούρνο, μαγειρέψτε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Αφαιρούμε το μπέικον με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  4. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  5. Προσθέστε την κέτσαπ, την καστανή ζάχαρη, τη μελάσα, τη μουστάρδα, την καπνιστή πάπρικα, το μαύρο πιπέρι και 8 φλιτζάνια νερό στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε να ενωθούν.
  6. Προσθέστε τα φασόλια και το μπέικον στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε όλα μαζί.
  7. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 3-4 ώρες ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια. Ελέγχετε τα φασόλια κάθε ώρα περίπου και προσθέτετε περισσότερο νερό εάν χρειάζεται.
  8. Μόλις γίνει, βγάζουμε από το φούρνο, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 10 λεπτά.
  9. Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Καλη επιτυχία!