Αν αναζητάς μια διαφορετική και θρεπτική συνταγή για το φθινοπωρινό τραπέζι, η φαρινάτα με κολοκύθα, αρωματικά και ελιές είναι η τέλεια επιλογή! Ένα πιάτο γεμάτο γεύση, που συνδυάζεται άψογα με πράσινη σαλάτα και τηγανητό χαλούμι για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι ρεβιθιού
  • 500 ml χλιαρό νερό
  • 400 γρ. κολοκύθα, κομμένη σε λεπτές φέτες-μισοφέγγαρα
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε 8 φέτες
  • 2 φρέσκα κλαδάκια δεντρολίβανο, φύλλα ψιλοκομμένα
  • 5 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Χυμός από 1 λεμόνι
  • 10 φύλλα φασκόμηλου, ψιλοκομμένα
  • 15 πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι, ψιλοκομμένες
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Πράσινη σαλάτα και τηγανητό χαλούμι (προαιρετικά), για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία ζύμης
    Προθέρμανε τον φούρνο στους 200°C (180°C αέρα). Σε ένα μπολ ανάμειξε το αλεύρι ρεβιθιού με το νερό, χτυπώντας καλά μέχρι να μην υπάρχουν σβώλοι. Σκέπασε το μπολ και άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί για έως 24 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή τουλάχιστον όσο ψήνονται τα λαχανικά.
  2. Ψήσιμο λαχανικών
    Σε ένα ταψί 20×30 εκ., ανάμειξε την κολοκύθα, το κρεμμύδι και το δεντρολίβανο με 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Πρόσθεσε αλάτι και πιπέρι και ψήσε στον φούρνο για 25 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά, μέχρι να μαλακώσει η κολοκύθα. Βγάλε το ταψί από τον φούρνο και ράντισε με τον χυμό λεμονιού. Αύξησε τη θερμοκρασία στους 220°C (200°C αέρα).
  3. Προετοιμασία φαρινάτας
    Στη ζύμη πρόσθεσε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το φασκόμηλο, τις ελιές, αλάτι και πιπέρι. Ρίξε τη ζύμη πάνω από τα λαχανικά στο ταψί και ξαναψήσε για 25 λεπτά, μέχρι η φαρινάτα να φουσκώσει και να ροδίσει.
  4. Σερβίρισμα
    Σέρβιρε τη φαρινάτα ζεστή, συνοδεύοντας με πράσινη σαλάτα και τηγανητό χαλούμι, αν θέλεις.

Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.