Την 25η Μαρτίου, ημέρα της ελληνικής ανεξαρτησίας, το παραδοσιακό φαγητό είναι μπακαλιάρος τηγανητός και σκορδαλιά. Λίγο πολύ όλοι το τιμούν αυτό, ακόμα κι αν δεν ξέρουν από πού προήλθε η παράδοση. Αυτή η εθνική εορτή είναι στην πραγματικότητα διπλή εορτή, που γιορτάζει τόσο ιστορικό γεγονός (25 Μαρτίου 1821, ημερομηνία της επίσημης κήρυξης στην Πελοπόννησο της επανάστασης κατά των Τούρκων) όσο και θρησκευτική (ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, δηλ. την ημέρα που ο Αρχάγγελος Γαβριήλ ανακοίνωσε στη Μαρία ότι θα γεννούσε τον γιο του Θεού).
Συστατικά
Για τη σκορδαλιά χρειάζεστε:
- 500 γρ καρότα (ή χρησιμοποιήστε πατάτες, για μια πιο παραδοσιακή εκδοχή), ξεφλουδισμένα και χοντροκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ή κατά βούληση)
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ (προαιρετικά), ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
- 1 πρέζα πιπέρι καγιέν
- 70 ml ελαιόλαδο
- 50 ml χυμό λεμονιού
- 50 ml σάλτσα σόγιας, κατά προτίμηση βιολογική ιαπωνική
- 2 χοντρές φέτες ψωμιού, αφαιρέθηκε η κρούστα
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τα ψάρια χρειάζεστε:
- 800 g – 1 κιλό παστό μπακαλιάρος, μουλιασμένος για 48 ώρες (αλλάξτε το νερό πολλές φορές), για να φύγει η αλμύρα
- 100 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι πιπέρι καγιέν
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 100 ml κρύο νερό
- Ελαιόλαδο ή φυτικό λάδι, για τηγάνισμα
Μέθοδος
Για την σκορδαλιά
- Μουλιάστε το ψωμί σε νερό και στη συνέχεια στύψτε το για να φύγει όλο το υγρό.
- Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας λάδι σε ένα τηγάνι ή μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα καρότα και μια από τις σκελίδες σκόρδου για περίπου 1-2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Προσθέτουμε 100 ml νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε με ένα καπάκι. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα καρότα.
- Ρίχνουμε τα καρότα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και προσθέτουμε τη δεύτερη σκελίδα σκόρδο, το τζίντζερ και την πιπεριά. Σφυγμού μέχρι να συνδυαστούν. Στη συνέχεια, ενώ ο επεξεργαστής τροφίμων εξακολουθεί να λειτουργεί, προσθέστε το ψωμί και ανακατέψτε για άλλο ένα λεπτό.
- Με τον επεξεργαστή τροφίμων ακόμα να δουλεύει, αρχίστε να προσθέτετε το ελαιόλαδο, το λεμόνι και τη σάλτσα σόγιας, λίγο από το καθένα, μέχρι να έχετε ένα ομαλό και πηχτό μείγμα.
- Μεταφέρουμε σε ένα μπολ και το βάζουμε σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του σερβιρίσματος.
Για το ψάρι
- Βγάλτε το δέρμα από τον μπακαλιάρο και κόψτε το ψάρι σε χοντρές λωρίδες.
- Ανακατεύουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το πιπέρι, το αλάτι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και το κρύο νερό, για να γίνει ένα λείο, πηχτό κουρκούτι.
- Μουλιάζουμε τις λωρίδες ψαριού στο κουρκούτι, φροντίζοντας να καλυφθούν εντελώς.
- Ρίχνουμε λάδι σε ένα τηγάνι (το λάδι πρέπει να έχει βάθος 4 εκ. – περίπου 2 ίντσες) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίζουμε τα κομμάτια του ψαριού για περίπου 3-4 λεπτά, γυρίζοντάς τα αν χρειάζεται, μέχρι να ροδίσουν.
- Με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε το ψάρι σε μερικές πετσέτες κουζίνας, για να μουλιάσει το περιττό λάδι.
Καλή επιτυχία και Χρόνια πολλά!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;