Πολλές φορές έχουμε βρεθεί σε μια θέση όπου έχουμε χάσει κάτι προσωπικό και αγαπημένο. Σε τέτοιες στιγμές, μπορεί να έχουμε αναζητήσει βοήθεια από τον Άγιο Φανούριο, ο οποίος σύμφωνα με το έθιμο, έχει τη δύναμη να μας “φανερώσει” αυτό που έχουμε χάσει. Κατά την παράδοση, η πίτα που φτιάχνεται στις 27 Αυγούστου, τη γιορτή του Αγίου Φανουρίου, αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
Η πίτα αυτή συνδέεται με τη μητέρα του Αγίου Φανουρίου, μια γυναίκα που στην παράδοση θεωρείται αμαρτωλή και σκληρή. Η πίτα φτιάχνεται με σκοπό να βοηθήσει τη μητέρα του αγίου να σωθεί. Αυτό το έθιμο, παρ’ όλο που δεν έχει συγκεκριμένες ιστορικές αποδείξεις, έχει επιβιώσει με τον χρόνο και έχει εξελιχθεί σε έναν τρόπο να “ανακτήσουμε” αυτά που έχουμε χάσει.
Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τη φανουρόπιτα και την ευλογούν στην εκκλησία πριν τη μοιράσουν στη γειτονιά. Το νοητικό υπόβαθρο αυτής της πράξης είναι να ζητήσουν τη βοήθεια του Αγίου Φανουρίου για να ανακαλύψουν αυτά που έχουν χάσει. Ο συνδυασμός της πίτας με τον Άγιο Φανούριο και την ημέρα της γιορτής του δημιουργεί έναν αέρα μυστηρίου και ελπίδας.
Η δύναμη αυτού του εθίμου ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τα υλικά που χρησιμοποιούνται στη φανουρόπιτα. Συνήθως χρησιμοποιούνται 7 ή 9 υλικά, αριθμοί που έχουν ιερή σημασία από την αρχαιότητα. Όλα αυτά συνθέτουν μια ατμόσφαιρα πίστης και ελπίδας γύρω από τη φανουρόπιτα και τον Άγιο Φανούριο.
Όπως συμβαίνει με πολλά έθιμα, υπάρχουν παραλλαγές και τοπικές παραδόσεις που δίνουν διαφορετική ερμηνεία στη σημασία αυτής της πράξης. Σε ορισμένες περιοχές, η φανουρόπιτα σχετίζεται με την εύρεση συντρόφου ή με την τύχη, ενώ σε άλλες συνδέεται με την προστασία των αγροτών και τη βρύση των κλεμμένων ζώων.
Θέλεις να σου φανερώσει κι εσένα κάτι; Φτιάξε την παρακάτω φανταστική συνταγή!
Συνταγή φανουρόπιτας:
Υλικά:
- ⅓ κούπα ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
- 1 κούπα ηλιέλαιο + επιπλέον για το ταψί
- 1½ κούπα χυμός πορτοκαλιού
- 1 κουτ. γλυκού κανέλα
- ξύσμα από 2 ακέρωτα πορτοκάλια
- 2 κουτ. σούπας κονιάκ
- 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του + επιπλέον για το ταψί
- 3 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κούπα καρύδια, σπασμένα
- 1 κούπα σταφίδες ζάχαρη άχνη, για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Για την φανουρόπιτα αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί διαμέτρου 30 εκ.
- Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ την κρυσταλλική ζάχαρη, το σπορέλαιο, τον χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ. Ομογενοποιούμε ανακατεύοντας καλά με μια κουτάλα.
- Ενσωματώνουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας απαλά, και στο τέλος τις σταφίδες με τα καρύδια.
- Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί και ψήνουμε για 50 λεπτά.
- Κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι για να δούμε αν η φανουρόπιτα έχει ψηθεί σωστά μέχρι μέσα και τη βγάζουμε από τον φούρνο.
- Αν θέλουμε, αφού κρυώσει, πασπαλίζουμε τη φανουρόπιτα με ζάχαρη άχνη.
Η φανουρόπιτα, με την αρωματική της γεύση και την πλούσια ιστορία της είναι έτοιμη!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;