Η φανουρόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που προσφέρεται συνήθως στην εκκλησία προς τιμή του Αγίου Φανουρίου. Η συνταγή της είναι αρκετά απλή και αποτελείται από λίγα υλικά. Ακολουθεί η πιο απλή και γρήγορη συνταγή για την πιο νόστιμη φανουρόπιτα.

Υλικά:

  • 1 ποτήρι ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο (προαιρετικά)
  • 4 ποτήρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλιτζάνι καρύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες (προαιρετικά)
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανση φούρνου: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Ανάμειξη υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε το λάδι με τη ζάχαρη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέστε τον χυμό πορτοκαλιού. Διαλύστε τη σόδα στον χυμό πορτοκαλιού πριν το προσθέσετε για να ενεργοποιηθεί σωστά η σόδα.
  3. Στερεά υλικά: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με την κανέλα, το γαρίφαλο, και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  4. Συνδυασμός: Σιγά σιγά προσθέστε το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα και ανακατέψτε με μια σπάτουλα μέχρι να έχετε έναν ομοιόμορφο χυλό. Προσθέστε τα καρύδια και τις σταφίδες (αν χρησιμοποιήσετε).
  5. Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα σε ένα λαδωμένο ταψί και ισιώστε την επιφάνεια. Ψήστε για περίπου 45-50 λεπτά μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσετε στο κέντρο της πίτας.
  6. Ξεκούραση: Αφήστε τη φανουρόπιτα να κρυώσει ελαφρώς πριν την κόψετε.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Φανουρόπιτα: Η πλούσια γεύση και ιστορία της!