Τα φαλάφελ παραδοσιακά είναι από ρεβίθια. Δοκίμασε αυτή τη συνταγή για φαλάφελ φασολιών και θα μας θυμηθείς!
Υλικά
Για τα φαλάφελ
- 4 x 400g ψημένα φασόλια
- 1 μεγάλο αυγό ελευθέρας βοσκής
- 6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 κουταλάκι τσίλι σε σκόνη
- 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κύμινο
- 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο κόλιανδρο
- 120g αλεύρι ρεβιθιού
- μια μεγάλη χούφτα φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- σπρέι μαγειρικού λαδιού
- soft baps ψωμιού, για σερβίρισμα
Για τη σάλτσα
- 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Sriracha
Για τη λαχανοσαλάτα (προαιρετικά)
- 3 καρότα, τριμμένα
- ½ λευκό λάχανο, ψιλοκομμένο
- ½ κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
- 1 κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- κρατημένος χυμός φασολιών
Εκτέλεση
- Στραγγίζουμε τα φασόλια, κρατώντας τη σάλτσα στην άκρη σε ένα ξεχωριστό μπολ, στη συνέχεια ξεπλένουμε τα φασόλια και τα αφήνουμε να στραγγίξουν. Βάλτε τα φασόλια και τα αυγά στο μπλέντερ και ανακατέψτε σε μια λεία πάστα.
- Μεταφέρετε σε ένα μπολ και προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το αλάτι, το τσίλι σε σκόνη, το κύμινο και τον κόλιανδρο. Προσθέστε το αλεύρι ρεβιθιού και ανακατέψτε τα πάντα μαζί – μπορεί να είναι αρκετά υγρό μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220C ή στους 200C με αέρα και έχουμε έτοιμο ένα μεγάλο ταψί, λαδωμένο γενναιόδωρα.
- Με βρεγμένα χέρια, δημιουργήστε μπαλάκια σε μέγεθος καρυδιού από το μείγμα των φασολιών και βάλτε τα στο ταψί. Τα αλείφουμε με λάδι παντού και τα ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά, γυρνώντας τα στη μέση του ψησίματος.
- Για να φτιάξετε τη σάλτσα, προσθέστε το σκόρδο, το αλάτι, τη μαγιονέζα, το χυμό λεμονιού, τον μαϊντανό και τη Sriracha σε 150 g της στραγγισμένης σάλτσας φασολιών. Ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Εάν δεν θέλετε να σπαταλήσετε τον υπόλοιπο χυμό φασολιών, διπλασιάστε τα συστατικά της σάλτσας για να κάνετε μια διπλή δόση από αυτό. Χρησιμοποιήστε το μισό από αυτό ως σάλτσα για το φαλάφελ. Εάν φτιάχνετε και τη λαχανοσαλάτα, ανακατεύετε την άλλη μισή σάλτσα φασολιών μέσα από τα συστατικά της λαχανοσαλάτας που αναφέρονται.
- Σερβίρετε τα φαλάφελ στριμωγμένα μέσα σε ένα μαλακό μπολ, πνιγμένα με τη σάλτσα και τη λαχανοσαλάτα αν την έχετε φτιάξει. Όσα δεν καταναλώστε μπορείτε να τα βάλετε σε μια σακούλα και να τα διατηρήσετε στην κατάψυξη.
Tip:
Οποιαδήποτε λαχανοσαλάτα έχει απομείνει μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 2-3 ημέρες και μπορεί να σερβιριστεί μαζί με αλλαντικά.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;