Αν θέλεις να προσθέσεις λίγη έξτρα πικάντικη γεύση στο τραπέζι σου, το κοτόπουλο piri-piri είναι η τέλεια επιλογή! Αυτή η συνταγή έρχεται από την ηλιόλουστη Πορτογαλία και είναι γεμάτη αρώματα και γεύσεις που ξυπνούν τις αισθήσεις. Η σάλτσα piri-piri, φτιαγμένη από πιπεριές τσίλι, δίνει τη χαρακτηριστική πικάντικη γεύση και κάνει το κοτόπουλο να λιώνει στο στόμα.

Υλικά

  • 1 ολόκληρο κοτόπουλο (περίπου 1,5 κιλό), κομμένο στα τέσσερα
  • 3-4 πιπεριές τσίλι (ή καυτερές πιπεριές της αρεσκείας σου)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας καπνιστή πάπρικα
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία της σάλτσας Piri-Piri: Σε ένα μπλέντερ, ρίξε τις πιπεριές τσίλι, το σκόρδο, την πάπρικα, τη ρίγανη, το ελαιόλαδο, το ξύδι, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Χτύπα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία σάλτσα.
  2. Μαρινάρισμα του κοτόπουλου: Τοποθέτησε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο μπολ ή σακούλα μαρινάδας. Ρίξε τη σάλτσα piri-piri πάνω από το κοτόπουλο και ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθεί παντού. Άφησε το κοτόπουλο να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες (ιδανικά όλη τη νύχτα).
  3. Ψήσιμο: Προθέρμανε το φούρνο στους 200°C. Τοποθέτησε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήσε για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να γίνει τραγανό και να έχει ψηθεί καλά στο εσωτερικό. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μπορείς να το αλείψεις με την υπόλοιπη μαρινάδα για να ενισχύσεις τη γεύση.
  4. Σερβίρισμα: Βγάλε το κοτόπουλο από το φούρνο και άφησέ το να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά πριν το σερβίρεις. Συνόδεψέ το με πατάτες τηγανητές ή μια φρέσκια σαλάτα για ένα αυθεντικό πορτογαλικό γεύμα.

Καλή απόλαυση!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.