Μια γρήγορη εναλλακτική του ριζότου, χωρίς ανακάτεμα για μισή ώρα! Το άμυλο από τα ζυμαρικά κάνει μια κρεμώδη σάλτσα χωρίς την κρέμα. Είναι επίσης εξαιρετικό για χρήση σε σούπα λαχανικών.

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, συν 1 κουταλιά της σούπας επιπλέον για το σερβίρισμα
  • 250–300gr μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
  • 2 μέτρια πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 400gr ζυμαρικά orzo, κριθάρι
  • 1 κύβο ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι

Μέθοδος

  1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα πράσα, αλατοπιπερώνουμε με πολύ μαύρο πιπέρι και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  2. Προσθέστε το όρτζο και μαγειρέψτε για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα, στη συνέχεια ανακατέψτε με 1,2 λίτρο νερό και θρυμματίστε τον κύβο ζωμού.
  3. Φέρτε το υγρό σε βράση και μαγειρέψτε για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το όρτζο και η σάλτσα να γίνει πηχτή και γυαλιστερή, παρόμοια με ένα ριζότο. Ανακατεύετε τακτικά, ειδικά προς το τέλος του χρόνου μαγειρέματος, καθώς το όρζο μπορεί να αρχίσει να κολλάει και προσθέστε λίγο περισσότερο νερό εάν χρειάζεται μέχρι να επιτευχθεί η σωστή συνοχή. Σερβίρουμε με το επιπλέον ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο πιπέρι.

Καλή επιτυχία!