Με στρώσεις αλατισμένου παγωτού καραμέλας, σφουγγαράκια βουτηγμένα στον καφέ και παγωτό καφέ, αυτό το κέικ παγωτού είναι τέλειο για να το μοιραστείτε με φίλους.

Συστατικά

  • 150ml καφέ εσπρέσο
  • 2 κουταλιές της σούπας κρασί Marsala ή λικέρ καφέ
  • 500ml αλατισμένο παγωτό καραμέλα
  • 200g σαβαγιάρ
  • 3 κουταλιές της σούπας χοντροτριμμένη σοκολάτα
  • 750ml παγωτό καφέ
  • 4 κουταλιές της σούπας καραμέλα (όπως καραμελωμένο ζαχαρούχο)
  • 1 κουταλιά της σούπας κακάο σε σκόνη
  • σάλτσα σοκολάτας, για σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Στρώνουμε με μεμβράνη ένα ταψί 900g.
  2. Ανακατεύουμε τον εσπρέσο με το λικέρ marsala ή καφέ σε ένα βαθύ πιάτο.
  3. Βγάζουμε το παγωτό καραμέλα από την κατάψυξη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά να μαλακώσει ελαφρώς.
  4. Εν τω μεταξύ, ένα κάθε φορά, βυθίστε τα μισά σαβαγιάρ στο μείγμα του καφέ και τακτοποιήστε τα στο κάτω μέρος της στρωμένης φόρμας (ανάλογα με το σχήμα της φόρμας σας, ίσως χρειαστεί να τα κόψετε για να χωρέσουν). Ρίχνετε από πάνω το παγωτό καραμέλα και απλώνετε με ένα μαχαίρι παλέτας.
  5. Πασπαλίζουμε με την τριμμένη σοκολάτα. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 20 λεπτά.
  6. Βγάζουμε το παγωτό καφέ από την κατάψυξη και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 10-15 λεπτά να μαλακώσει ελαφρώς.
  7. Βουτήξτε τα υπόλοιπα σαβαγιάρ στο μείγμα του καφέ και τακτοποιήστε στη φόρμα πάνω από την τριμμένη σοκολάτα. Απλώνουμε την καραμέλα πάνω από τα μπισκότα και μετά ρίχνουμε με κουτάλι το παγωτό καφέ από πάνω. Απλώνουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες ή μέχρι να σφίξει.
  8. Για να σερβίρετε, αναποδογυρίστε τη φόρμα σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφαιρέστε τη φόρμα και τη μεμβράνη. Πασπαλίστε το πάνω μέρος του κέικ με κακάο. Κόβουμε και σερβίρουμε με σάλτσα σοκολάτας.

Καλή επιτυχία!

Διάβασε επίσης:

Τάρτες με μαρμελάδα φράουλα: Το καλοκαιρινό γλυκό για όλα τα γούστα!