Τα καταστροφικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 άφησαν ανεξίτηλο σημάδι στη συλλογική ψυχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του κόσμου γενικότερα. Πέρα από την άμεση απώλεια ζωών και τη σωματική καταστροφή, οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους είχαν μόνιμο αντίκτυπο με τη μορφή της διαταραχής μετατραυματικού στρες (PTSD) που εξακολουθεί να στοιχειώνει τους επιζώντες, τους πρώτους ανταποκριτές και τους μάρτυρες μέχρι σήμερα.

Τί είναι η διαταραχή μετατραυματικού στρες

Το PTSD είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να αναπτυχθεί αφού βιώσετε ή παρακολουθήσετε ένα τραυματικό γεγονός. Στον απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι, από πυροσβέστες και αστυνομικούς μέχρι υπαλλήλους γραφείου και κάτοικοι του Κάτω Μανχάταν, εκτέθηκαν σε σκηνές αφάνταστης φρίκης. Ο ψυχολογικός φόρος εκείνης της ημέρας ήταν τεράστιος και αντηχούσε με τα χρόνια.

 

Ψυχολογικές επιπτώσεις που ακόμα υπάρχουν

Οι επιζώντες και οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν συνεχίζουν να παλεύουν με τα συναισθηματικά σημάδια εκείνης της μοιραίας ημέρας. Οι αναδρομές στο παρελθόν, οι εφιάλτες και το έντονο άγχος είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που μαστίζουν όσους έχουν προσβληθεί από PTSD που σχετίζεται με την 11η Σεπτεμβρίου. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτού του τραύματος έχουν τεταμένες σχέσεις, παρεμπόδισαν την επαγγελματική ζωή και άλλαξαν την ψυχική ευημερία αμέτρητων ατόμων.

Συνειδητοποίηση της διαταραχής μετατραυματικού στρες και την σημασία της ψυχικής υγείας

Επιπλέον, οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου προκάλεσαν μια ευρύτερη συνειδητοποίηση του PTSD και των συνεπειών του, οδηγώντας σε αύξηση της έρευνας, της χρηματοδότησης και της υποστήριξης για όσους επλήγησαν από τραύματα. Έχει πυροδοτήσει μια εθνική συζήτηση σχετικά με τη σημασία της φροντίδας ψυχικής υγείας και της υποστήριξης για τους επιζώντες τραυματικών γεγονότων, ανοίγοντας το δρόμο για πρόοδο στην κατανόηση και τη θεραπεία της PTSD.

Οι επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όχι μόνο οδήγησαν σε άμεση καταστροφή, αλλά άφησαν πίσω τους μια μόνιμη κληρονομιά της διαταραχής μετατραυματικού στρες. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποστήριξη, πόρους και ενσυναίσθηση στους πληγέντες, καθώς και να εργαζόμαστε συλλογικά για να αποτρέψουμε τέτοια τραυματικά συμβάντα στο μέλλον.

Διάβασε επίσης:

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Γιατί νιώθουν ανακούφιση οι μαμάδες;