Το να φτιάξετε ένα crumble στην εστία ακούγεται αδύνατον, αλλά η εύκολη αυτή συνταγή κάνει ένα γρήγορο επιδόρπιο για δύο. Αποκτήστε την κλασική τραγανή επικάλυψη βρώμης και τα μαλακά, ζουμερά μήλα, χωρίς να τα βάλετε το φούρνο!

Συστατικά

Για το crumble topping

  • μεγάλο κουμπί βουτύρου
  • 60gr jumbo κουάκερ βρώμη ή κουάκερ βρώμη
  • 25gr αλατισμένα φιστίκια ή οποιοδήποτε είδος ξηρού καρπού, χοντροκομμένα
  • πρέζα αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαφριά ζάχαρη μοσχοβάντα ή ζάχαρη άχνη
  • 1-2 κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου ή μέλι
  • 1 κουταλιά της σούπας ηλιέλαιο (αν χρειάζεται)

Για την κρέμα μήλου

  • μεγάλο κουμπί βουτύρου
  • 4 επιδόρπιο μήλα, κομμένα σε φέτες
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαφριά ζάχαρη μοσχοβάντα ή ζάχαρη άχνη
  • 100gr κρέμα

Μέθοδος

  1. Για να φτιάξετε το crumble topping, λιώστε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε το χυλό βρώμης, τους ξηρούς καρπούς, την κανέλα, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου και τη ζάχαρη. Ανεβάστε τη φωτιά στο υψηλό και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει – προσθέστε το λάδι αν το μείγμα σας φαίνεται πολύ στεγνό. Βγάζουμε από το τηγάνι και αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σκουπίζουμε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και λιώνουμε το βούτυρο. Μόλις λιώσουν, προσθέστε τις φέτες μήλου και τη ζάχαρη στο τηγάνι και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Μόλις μαλακώσουν τα μήλα, ανακατεύουμε μέσα την κρέμα και ζεσταίνουμε. Γεμίστε τη ζεστή κρέμα μήλου με την επικάλυψη κράμπλ και σερβίρετε.

Καλή απόλαυση!