H Crema Catalana είναι ένα νόστιμο ισπανικό επιδόρπιο γνωστό για την κρεμώδη βάση του, εμποτισμένη με ξύσμα εσπεριδοειδών και κανέλα, και συνήθως καλύπτεται με καραμελωμένη κρούστα ζάχαρης. Αυτό το επιδόρπιο είναι μια δημοφιλής απόλαυση στην Καταλονία και συχνά απολαμβάνουν ως γλυκό τέλος σε ένα παραδοσιακό ισπανικό γεύμα.

Υλικά

  • 500ml πλήρες γάλα
  • ½ πορτοκάλι
  • ½ λεμόνι
  • ½ ξυλάκι κανέλα
  • 1 λοβό βανίλιας
  • 7 μεγάλοι κρόκοι αυγών ελευθέρας βοσκής
  • 95 γραμμάρια ζάχαρη, συν επιπλέον για σερβίρισμα
  • 1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουρ

Εκτέλεση

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού και την κανέλα. Χωρίζουμε το λοβό βανίλιας κατά μήκος και προσθέτουμε κι αυτό και μετά αφήνουμε να βράσει απαλά.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να εμποτιστεί για 15 λεπτά.
  3. Εν τω μεταξύ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και το κορν φλάουρ μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν κρέμα.
  4. Περάστε το γάλα από μια σήτα και πετάξτε όλα τα άλλα, στη συνέχεια επιστρέψτε το γάλα στο τηγάνι και βάλτε το σε μέτρια φωτιά.
  5. Λίγο πριν φτάσει στο σημείο βρασμού, προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 7 λεπτά ή μέχρι να αρχίσει να πήζει και να καλύψει το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας.
  6. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αδειάζουμε σε ατομικά πιάτα ή ραμεκίν.
  7. Καλύπτουμε κάθε μερίδα με ένα δίσκο λαδόκολλας για να μην σχηματιστεί πέτσα και αφήνουμε να κρυώσει πριν τη βάλουμε στο ψυγείο.

Καλή απόλαυση!