Σε λίγες ημέρες εγκαινιάζουμε τη σαρακοστή και το χταπόδι αποτελεί έναν από τους “πρωταγωνιστές” στο τραπέζι της περιόδου. Σίγουρα το έχεις δοκιμάσει ψητό ή κρασάτο. Ίσως όμως ήρθε η ώρα να δοκιμάσεις κάτι λίγο διαφορετικό! Η Καθαρά Δευτέρα βρίσκεται μπροστά μας. Αντί να μαγειρέψεις μια κλασική εκδοχή του δημοφιλούς μαλακίου (π.χ με κοφτό μακαρονάκι), δοκίμασε να φτιάξεις χταπόδι με σάλτσα μουστάρδας και πιπεριές.
Υλικά
1 χταπόδι
2 κ.σ. ξύδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 ποτήρι λευκό κρασί
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. μουστάρδα
χυμό από 1 λεμόνι
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 κ.σ. ρίγανη
αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Πρώτα καθαρίζουμε το χταπόδι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 1 λίτρο νερό και το ξύδι. Βράζουμε το χταπόδι για περίπου 20 λεπτά. Όταν κρυώσει το κόβουμε σε μερίδες. Στη συνέχεια, σε ένα βαθύ τηγάνι προσθέτουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τις πιπεριές και το σκόρδο. Ρίχνουμε το χταπόδι και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά το μαγείρεμα. Σβήνουμε με το κρασί και, όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, βάζουμε στο τηγάνι τη μουστάρδα, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ένα ποτήρι νερό. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά μέχρι να “δέσει” η σάλτσα.
Διαβάστε επίσης: Μπιφτέκια γαλοπούλας με μανούρι | Thats Life. Life as it is!
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.