Τα αφράτα ρολά κανέλας πνιγμένα σε κρέμα τυριού είναι ένα υπέροχο γιορτινό γλύκισμα. Η ζύμη φουσκώνει σιγά σιγά με μια διανυκτέρευση στο ψυγείο, κάτι που έχει δύο πλεονεκτήματα: πρώτον, η παγωμένη ζύμη είναι πιο εύχρηστη για να τυλιχτεί και να διαμορφωθεί και δεύτερον τα ψωμάκια θα είναι έτοιμα εγκαίρως για brunch!

Συστατικά

  • 400g ισχυρό λευκό αλεύρι, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 100g αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 50 g μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι ψιλό αλάτι
  • 7g φακελάκι ξηρή μαγιά γρήγορης δράσης
  • 300 ml πλήρες γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 μεγάλο αυγό ελευθέρας βοσκής
  • 50g πολύ μαλακό ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους, συν επιπλέον για άλειμμα
  • φυτικό λάδι, για λίπανση

Για τη γέμιση κανέλας

  • 200g μαλακή καστανή ζάχαρη
  • 125 g μαλακό ανάλατο βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι σκέτο ή δυνατό
  • Για το γλάσο με τυρί κρέμα
  • 100g πλήρες τυρί κρέμα
  • 25g πολύ μαλακό ανάλατο βούτυρο
  • 125 g ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάστα ή εκχύλισμα βανίλιας

Μέθοδος

  1. Βάζετε τα αλεύρια, τη ζάχαρη, το αλάτι και τη μαγιά στο μπολ του μίξερ με γάντζο ζύμης και ανακατεύετε γρήγορα. Προσθέστε το γάλα και το αυγό και ζυμώστε για 10 λεπτά, ή μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και ελαστική. Προσθέτουμε το βούτυρο, ένα κομμάτι κάθε φορά, και μόλις γίνει όλο το βούτυρο στη ζύμη, ζυμώνουμε για άλλα 10 λεπτά. Μπορείτε να ζυμώσετε με το χέρι αλλά περιμένετε να διαρκέσει περισσότερο η διαδικασία.
  2. Αλείφουμε ελαφρά ένα μεγάλο, καθαρό μπολ με λίγο λάδι, προσθέτουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα. Αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα, μετά βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και αφήνουμε όλη τη νύχτα.
  3. Την επόμενη μέρα, αλείφετε ελαφρά ένα ταψί περίπου 20 x 30 εκ. (ή λίγο μεγαλύτερο) με βούτυρο και στρώνετε τη βάση με λαδόκολλα.
  4. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, απλώστε την κρύα ζύμη σε ένα τετράγωνο 45 εκ./18 ιντσών. Πολτοποιήστε τα υλικά της γέμισης κανέλας και απλώστε ομοιόμορφα στη ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε σφιχτό λουκάνικο και κόβουμε σε 12 ίσες φέτες. Τοποθετήστε τις φέτες, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, στο έτοιμο ταψί και σκεπάστε με μια υγρή πετσέτα. Αφήστε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να φουσκώσουν τα ψωμάκια (δεν θα διπλασιαστούν σε μέγεθος).
  5. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190C/170C Ανεμιστήρας. Ψήνουμε τα ψωμάκια για 18–25 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Τοποθετήστε σε μια σχάρα να κρυώσει.
  6. Για το γλάσο, πολτοποιήστε το τυρί κρέμα και το βούτυρο μαζί και μετά χτυπήστε μέσα τη ζάχαρη άχνη και τη βανίλια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Για ένα γυαλιστερό γλάσο αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου ή ψύξτε για πιο σφιχτό φινίρισμα σε στυλ παγετού. Απλώνουμε γενναιόδωρα πάνω από τα κρυωμένα ψωμάκια.

Καλή επιτυχία!!!