Συχνά το απόγευμα αναζητάμε ένα γλυκό και η τάρτα αποτελεί μια δημοφιλή και εύκολη επιλογή. Συνήθως, η παρασκευή της δεν απαιτεί πολλά υλικά, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητή σε ενήλικες και παιδιά. Επειδή βρισκόμαστε πλέον στην “καρδιά” του χειμώνα, είναι συνετό να αξιοποιήσουμε τα υλικά που βρίσκουμε εύκολα αυτή την εποχή. Τα δαμάσκηνα παραπέμπουν στα Χριστούγεννα και είναι εύκολο να τα βρούμε στο σούπερ μάρκετ, ακόμα κι αν δεν τα έχουμε στο σπίτι. Ας δούμε, λοιπόν, πως φτιάχνεται μια χειμερινή τάρτα με δαμάσκηνα.
Υλικά
600 γρ. δαμάσκηνα
1 κ.γ. κανέλα
120 γρ. σιρόπι σφενδάμου
320 γρ. σφολιάτα βουτύρου
παγωτό καϊμάκι (προαιρετικά) ή σαντιγί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι (που να μπορεί να μπει και στο φούρνο) σε μέτρια φωτιά. Κόβουμε τα δαμάσκηνα στη μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Ρίχνουμε στο τηγάνι 30ml νερό και βράζουμε τα δαμάσκηνα για ένα λεπτό. Προσθέτουμε την κανέλα και το σιρόπι σφενδάμου. Στη συνέχεια καλύπτουμε με τη σφολιάτα τα δαμάσκηνα και με μια κουτάλα πιέζουμε τα τοιχώματα του τηγανιού. Κόβουμε τα κομμάτια που προεξέχουν.
Βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο, στη χαμηλότερη σχάρα και ψήνουμε περίπου για 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει η σφολιάτα. Όταν η τάρτα είναι έτοιμη, την αφήνουμε να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα, σερβίροντας με σαντιγί ή παγωτό.
Διαβάστε επίσης:
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.