Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά γλυκά, με καταγωγή από τη Θεσσαλία και ιδιαίτερα τα Φάρσαλα. Είναι γνωστός για τη βελούδινη, ελαφρώς ζελατινώδη υφή του και τη χρυσαφένια, καραμελωμένη επιφάνεια που τον κάνει ακαταμάχητο. Αν και φαίνεται περίπλοκος στην εκτέλεση, στην πραγματικότητα με λίγα υλικά και τη σωστή τεχνική μπορείς να φτιάξεις έναν αυθεντικό χαλβά Φαρσάλων στο σπίτι. Πάμε να δούμε τη συνταγή!

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι νισεστέ (κορν φλάουρ)
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια νερό
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο γάλακτος ή φρέσκο βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη (επιπλέον, για καραμέλωμα)
  • 1 χούφτα αμύγδαλα λευκά (προαιρετικά)
  • 1 κ.γ. κανέλα (προαιρετικά, για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία του σιροπιού: Σε μια κατσαρόλα, ρίξε το νερό και τη ζάχαρη και ανακάτεψε μέχρι να διαλυθεί. Άφησέ το να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά.
  2. Διάλυση του νισεστέ: Σε ένα μπολ, διάλυσε τον νισεστέ σε λίγο κρύο νερό, ανακατεύοντας καλά ώστε να μην έχει σβώλους.
  3. Ενσωμάτωση υλικών: Πρόσθεσε το διαλυμένο νισεστέ στο σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει.
  4. Προσθήκη του βουτύρου: Ρίξε το βούτυρο μέσα στο μείγμα και συνέχισε το ανακάτεμα, μέχρι να αποκτήσει μια γυαλιστερή, βελούδινη υφή.
  5. Ψήσιμο και καραμέλωμα: Μετέφερε το μείγμα σε ένα ταψί και πασπάλισε την επιφάνεια με τη μισή κούπα ζάχαρη. Ψήσε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στο γκριλ, μέχρι να δημιουργηθεί μια καραμελένια κρούστα.
  6. Σερβίρισμα: Βγάζεις από τον φούρνο, αφήνεις να κρυώσει ελαφρώς και αν θες, πασπαλίζεις με κανέλα και λίγα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι έτοιμος! Τραγανός απ’ έξω, ζουμερός και μελένιος μέσα – μια γεύση που μας ταξιδεύει απευθείας στην παράδοση! Καλή απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.