Το ξέρατε ότι έχουμε και κάτι κοινό με την κινεζική κουζίνα; Τυλίγουμε το λάχανο και φτιάχνουμε φανταστικές λιχουδιές. Αυτοί οι ασιατικοί λαχανοντολμάδες που θα φτιάξουμε σήμερα είναι η ιδανική συνταγή για να εντυπωσιάσετε την παρέα σας. Είναι εύκολοι στην παρασκευή και φυσικά πολύ γευστικοί. Θυμίζουν spring rolls στην γεύση, που ξέρουμε ότι σας αρέσουν πολύ. Δείτε πως:
Ασιατικοί λαχανοντολμάδες – υλικά:
Για τα λαχανοντολμαδάκια:
- 250 γρ. κολλώδες λευκό ρύζι
- 1 μεγάλο λάχανο – 10-12 φύλλα (εάν βρείτε κινέζικο λάχανο, αυτό που είναι μακρύ, ακόμη καλύτερα)
- 1 κτσ ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κόκκινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3/4 κτσ ψιλοκομμένο τζίντζερ (θα βρείτε σε όλα τα σουπερμάρκετ)
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 μέτριο καρότο ψιλοκομμένο (120 γρ.)
- 2 μέτριες κόκκινες/πράσινες πιπεριές ψιλοκομμένες – ή μία και μία (70 γρ.)
- 8 μεσαίου μεγέθους λευκά μανιτάρια ψιλοκομμένα
- 2 κτσ σως σόγιας ή σως καρύδας (coconut aminos λέγεται, η καλύτερη εναλλακτική, υπάρχει σε ελληνικά e-shops σε αντίστοιχη τιμή της σως σόγιας)
- 1 κτγ αλάτι και μία πιπέρι
- Σουσάμι για γαρνίρισμα
Για την σάλτσα:
- 1 κτσ ηλιέλαιο
- 1/2 κτσ ψιλοκομμένο τζίντζερ
- 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 1/2 κτσ σως καρύδας
- 1 κτσ ξύδι
- 3/4 κτσ μέλι ή σιρόπυ σφένδαμου ή σιρόπι αγάυης (ό,τι έχετε)
- 1/2 φλ. νερό
- 1/2 κτσ κορν φλάουρ
- αλάτι, πιπέρι και πάπρικα (προαιρετικά)
Εκτέλεση Συνταγής
Μαγειρέψτε το ρύζι
- Πρώτα μουλιάστε το ρύζι σε νερό για 45-60 λεπτά. Έπειτα, σουρώστε.
- Μαγειρέψτε το ρύζι για 10-12 λεπτά. Ρίξτε και λίγο αλάτι.
Μαγειρέψτε τα λαχανικά
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι λαχανικά πέραν αυτών της συνταγής θέλετε, αρκεί να έχουν παρόμοιο χρόνο μαγειρέματος.
- Ψιλοκόψτε τα λαχανικά και απλώστε τα φύλλα του λάχανου. Σε ένα κατσαρολάκι βράστε νερό και προσθέστε 3-4 φύλλα από το λάχανο για 2-3 λεπτά μέχρι να μαγειρευτούν και να μαλακώσουν. Ύστερα, μεταφέρετέ τα σε ένα μπολ με κρύο νερό και αφήστε τα στην άκρη. Επαναλάβετε με όλα τα φύλλα λάχανου.
- Ζεστάνετε μία κουταλιά λάδι σε ένα τηγάνι. Προσθέστε το κρεμμύδι, το τζίντζερ, το σκόρδο, το καρότο, τις πιπεριές και τα μανιτάρια. Σωτάρετε για 3-4 λεπτά και προσθέστε την σως σόγιας/καρύδας και τα μπαχαρικά. Μαγειρέψτε για 1-2 λεπτά ακόμη.
Συναρμολογείστε
- Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, προσθέστε το στο τηγάνι με τα λαχανικά και ανακατέψτε καλά. Χαμηλώστε την φωτιά και γευτείτε το μείγμα. Προσθέστε και άλλα μπαχαρικά εάν θέλετε.
- Σε ένα πιάτο, απλώστε ένα φύλλο λάχανου και γεμίστε με 1,5 – 2 κουταλιές από το μείγμα με τα λαχανικά και το ρύζι.
- Διπλώστε και κάντε ρολό. Επαναλάβετε με όλα τα φύλλα.
Μαγειρέψτε τα ρολάκια
- Ζεστάνετε άλλη μία κουταλιά λάδι στο τηγάνι και προσθέστε όταν ζεσταθεί 5 από τα λαχανοντολμαδάκια. Μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα.
Φτιάξτε την σάλτσα
- Ζεστάνετε το ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι. Προσθέστε τζίντζερ, σκόρδο, σως σόγιας/καρύδας, ξύδι και μέλι/σιρόπι σφέναδμου. Μαγειρέψτε για περίπου 1-2 λεπτά. Ανακατέψτε το νερό με το κορν φλάουρ και ρίξτε το σταδιακά στο μείγμα της σάλτσας. Προσθέστε και τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για λίγο ακόμη μέχρι να γίνει παχύρρευστη η σάλτσα.
Σερβίρισμα
- Ρίξτε την σάλτσα πάνω από τα ντολμαδάκια και ρίξτε αρκετό σουσάμι. Οι ασιατικοί λαχανοντολμάδες είναι έτοιμοι! Για την αυθεντική ασιατική εμπειρία, απολαύστε με chopsticks.