Αυτό το αρωματικό ρύζι με κολοκύθα και αποξηραμένα βερίκοκα θα γίνει το αγαπημένο σας για τα φθινοπωρινά δείπνα! Έχει μοναδικά μπαχαρικά που αναδεικνύουν γεύσεις και αρώματα, ενώ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα προσθέτουν μια ωραία τραγανή υφή.
Υλικά
- 200γρ. ρύζι μπασμάτι, ξεπλυμένο
- 400ml ζεστός ζωμός λαχανικών
- 600γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1,5 εκ.
- 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 75γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα στη μέση
- 2 ξυλάκια κανέλας, ελαφρώς σπασμένα
- 4 κάψουλες καρδάμωμου, ελαφρώς σπασμένες
- 4 γαρίφαλα
- 1 φύλλο δάφνης
- 1εκ. φρέσκου κουρκουμά, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες, ή ½ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
- 2,5εκ. φρέσκου τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
- 1 κλημεντίνη, κομμένη σε φέτες
Για το σερβίρισμα
- 100γρ. ολόκληρα λευκά αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα
- 1κ.σ. βούτυρο
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230C με αέρα.
- Βάλτε το ρύζι, το ζωμό, την κολοκύθα, τα πράσα, τα βερίκοκα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά, τον κουρκουμά, το τζίντζερ και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι ή σε ένα ταψί. Τοποθετήστε τις φέτες κλημεντίνης από πάνω και καλύψτε καλά με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο, εάν χρησιμοποιήσετε ταψί. Ψήστε για 30 λεπτά.
- Βγάλτε το σκεύος από το φούρνο και αφήστε το σκεπασμένο να αχνιστεί για 10 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180C με αέρα. Απλώστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι, προσθέστε το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι, και καβουρδίστε τα για 8–10 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
- Σερβίρετε το ρύζι ζεστό, πασπαλισμένο με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Καλή απόλαυση!
Διάβασε επίσης:
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply