Αυτό το αρωματικό ρύζι με κολοκύθα και αποξηραμένα βερίκοκα θα γίνει το αγαπημένο σας για τα φθινοπωρινά δείπνα! Έχει μοναδικά μπαχαρικά που αναδεικνύουν γεύσεις και αρώματα, ενώ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα προσθέτουν μια ωραία τραγανή υφή.

Υλικά

  • 200γρ. ρύζι μπασμάτι, ξεπλυμένο
  • 400ml ζεστός ζωμός λαχανικών
  • 600γρ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους 1,5 εκ.
  • 2 πράσα, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 75γρ. αποξηραμένα βερίκοκα, κομμένα στη μέση
  • 2 ξυλάκια κανέλας, ελαφρώς σπασμένα
  • 4 κάψουλες καρδάμωμου, ελαφρώς σπασμένες
  • 4 γαρίφαλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1εκ. φρέσκου κουρκουμά, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες, ή ½ κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη
  • 2,5εκ. φρέσκου τζίντζερ, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 γεμάτη κ.σ. βούτυρο
  • 1 κλημεντίνη, κομμένη σε φέτες

Για το σερβίρισμα

  • 100γρ. ολόκληρα λευκά αμύγδαλα, ξεφλουδισμένα
  • 1κ.σ. βούτυρο
  • Αλάτι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 230C με αέρα.
  2. Βάλτε το ρύζι, το ζωμό, την κολοκύθα, τα πράσα, τα βερίκοκα, τα αποξηραμένα μπαχαρικά, τον κουρκουμά, το τζίντζερ και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με καπάκι ή σε ένα ταψί. Τοποθετήστε τις φέτες κλημεντίνης από πάνω και καλύψτε καλά με το καπάκι ή με αλουμινόχαρτο, εάν χρησιμοποιήσετε ταψί. Ψήστε για 30 λεπτά.
  3. Βγάλτε το σκεύος από το φούρνο και αφήστε το σκεπασμένο να αχνιστεί για 10 λεπτά.
  4. Εν τω μεταξύ, κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180C με αέρα. Απλώστε τα αμύγδαλα σε ένα ταψάκι, προσθέστε το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι, και καβουρδίστε τα για 8–10 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν.
  5. Σερβίρετε το ρύζι ζεστό, πασπαλισμένο με τα καβουρδισμένα αμύγδαλα.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Ριζότο με μανιτάρια και παρμεζάνα