Το αρνί στιφάδο με την σάλτσα verde είναι η ιδανική συνταγή για τις φθινοπωρινές μέρες στο οικογενειακό κυριακάτικο τραπέζι!

Εκτέλεση

Για το αρνί στιφάδο

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 4 φιλέτα αρνιού λαιμού, με λίπος και κομμένα στη μέση
  • 1 κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους 2cm
  • 2 μπαστουνάκια σέλινο, το καθένα κομμένο σε 6 κομμάτια
  • 2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
  • 4–5 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες και λιωμένες
  • 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 300ml ξηρό λευκό κρασί
  • 500ml ζεστό ζωμό κοτόπουλου
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • μαγειρεμένο πουρέ, για σερβίρισμα

Για τη σάλτσα verde

  • 8 κουταλιές της σούπας φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας φρέσκο εστραγκόν ψιλοκομμένο
  • 1 κρεμμύδι μπανάνα, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας κάπαρη, ψιλοκομμένη
  • 1 κουταλιά της σούπας αντζούγιες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon

Εκτέλεση

  1. Για να φτιάξετε το αρνί στιφάδο, ζεστάνετε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (μια αρκετά μεγάλη για να χωρέσει όλα τα υλικά) σε μέτρια φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε το αρνί και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, γυρίζοντας συχνά για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο, ομοιόμορφο χρώμα παντού. Δεν θα χρειαστείτε το λάδι εάν το αρνί έχει πολλά λιπαρά.
  2. Βγάζουμε το κρέας από το σκεύος και το αφήνουμε στην άκρη. Προσθέστε τα λαχανικά και το δεντρολίβανο στο σκεύος και τηγανίστε για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να πάρουν ομοιόμορφο χρώμα. Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε για 3 λεπτά.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C ή 140C με αέρα.
  4. Επιστρέφουμε το αρνί στο ταψί και περιχύνουμε με το κρασί. Αφήστε το υγρό να εξατμιστεί για 5 λεπτά ή μέχρι να μειωθεί ο όγκος στο μισό. Ρίξτε μέσα το ζωμό. Κόψτε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος στο μέγεθος της κορυφής του ταψιού, περάστε το κάτω από κρύο νερό και τοποθετήστε το πάνω από το στιφάδο. Βάλτε το καπάκι στο ταψί. Ψήνουμε το στιφάδο στο φούρνο για 1 ½ ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας και να μαλακώσει αρκετά ώστε να τρυπηθεί εύκολα με τη λαβή ενός κουταλιού.
  5. Αν η σάλτσα είναι πολύ αραιή όταν βγάλετε το ταψί από το φούρνο, στραγγίστε τη σε άλλη κατσαρόλα, αφήνοντας το κρέας και τα λαχανικά στην κατσαρόλα καλυμμένα με το χαρτί ψησίματος. Τοποθετούμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας και μετά τη ρίχνουμε ξανά στο στιφάδο.
  6. Για να φτιάξετε τη σάλτσα verde, τοποθετήστε όλα τα συστατικά σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και ανακατέψτε ή τρίψτε στο γουδί.
  7. Σερβίρετε το στιφάδο με τον πουρέ και τη σάλτσα verde.

Καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης:

Φαλάφελ φασολιών: Ένα γευστικό twist που αξίζει!