Αν θέλεις να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό και γεμάτο αρώματα, αυτή η συνταγή είναι για σένα! Οι Αλού Τίκκι (πατατοκροκέτες) με ρεβίθια είναι ένα κλασικό ινδικό πιάτο που συνδυάζει τραγανές υφές και πλούσιες γεύσεις. Ιδανικό για κάθε περίσταση, θα σε ταξιδέψει στις κουζίνες της Ινδίας με κάθε μπουκιά!
Υλικά
Για τις αλού τίκκι
- 600γρ. πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια
- 1½ κ.γ. αλάτι
- 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα (λευκό και πράσινο μέρος)
- 2–3 μικρές πιπερίτσες τσίλι (π.χ. bird’s eye), ψιλοκομμένες με τα σπόρια
- Μια χούφτα φρέσκο κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
- 2 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
- 1 κ.γ. σπόροι κύμινου, καβουρδισμένοι και κοπανισμένοι
- 1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
- 3 κ.σ. πάνκο ή άλλα ψίχουλα ψωμιού
- Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- Κέτσαπ ή τσάτνεϊ ταμάρινδου, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Για τα ρεβίθια
- 4 κ.γ. ηλιέλαιο
- 1 κ.γ. σπόροι κύμινου
- 2 κ.γ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
- ½ κ.γ. κουρκουμάς
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. τριμμένο κόλιανδρο
- 5 κ.γ. πελτέ ντομάτας
- 300γρ. ρεβίθια κονσέρβας, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
- Μια χούφτα φρέσκο κόλιανδρο
Εκτέλεση
Για τις αλού τίκκι
- Βάλε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό, πρόσθεσε ½ κ.γ. αλάτι και βράσε τις μέχρι να μαλακώσουν. Στράγγισέ τες αμέσως και μετάφερε τις σε ένα μεγάλο μπολ. Άφησέ τες να κρυώσουν.
- Πρόσθεσε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το λάδι) και λιώσε τις πατάτες μέχρι να αναμειχθούν όλα καλά.
- Χώρισε το μείγμα σε 12 ίσα μέρη και σχημάτισε μπαλάκια. Στη συνέχεια, πίεσε τα για να γίνουν επίπεδα.
Για τα ρεβίθια
- Ζέστανε το ηλιέλαιο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Πρόσθεσε τους σπόρους κύμινου και μόλις αρχίσουν να τσιτσιρίζουν, ρίξε το τζίντζερ και μαγείρεψε για 1 λεπτό.
- Πρόσθεσε το κόκκινο πιπέρι, τον κουρκουμά, το αλάτι, τον τριμμένο κόλιανδρο, τον πελτέ ντομάτας και 100ml νερό. Ανακάτεψε καλά.
- Ρίξε τα ρεβίθια και μαγείρεψε για 4–5 λεπτά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά για να μην κολλήσουν.
Για το τηγάνισμα
- Ζέστανε περίπου 2 κ.γ. ηλιέλαιο σε ένα τηγάνι. Μόλις ζεσταθεί, χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια και τηγάνισε τις τίκκι σε δόσεις. Μαγείρεψε κάθε πλευρά για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένιες και τραγανές.
- Σέρβιρε τις ζεστές μαζί με τα ρεβίθια και, αν θέλεις, κέτσαπ ή τσάτνεϊ ταμάρινδου.
Καλή απόλαυση!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;
Leave a Reply