Τα αλμυρά μπισκότα με γραβιέρα είναι ένα εξαιρετικό σνακ για όλες τις ώρες της ημέρας. Ιδανικά για να συνοδεύσουν ένα ποτήρι κρασί, να εμπλουτίσουν το τραπέζι σας σε μια γιορτή ή να τα απολαύσετε απλώς σαν ένα νόστιμο μεζεδάκι. Η έντονη γεύση της γραβιέρας συνδυάζεται άψογα με το τραγανό μπισκότο, δημιουργώντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα που σίγουρα θα αγαπήσουν οι λάτρεις των τυριών.

Υλικά:

  • 200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 150 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κρόκο αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας γάλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (προαιρετικά, ανάλογα με την αλμυρότητα της γραβιέρας)
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα ή πιπέρι (προαιρετικά, για επιπλέον γεύση)

Οδηγίες:

  1. Προετοιμασία φούρνου: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Ανάμειξη υλικών: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε το βούτυρο με το τυρί γραβιέρα μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
  3. Προσθήκη αλευριού: Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέτουμε τον κρόκο αυγού και το γάλα. Συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική και απαλή ζύμη.
  4. Προσθήκη μπαχαρικών: Αν θέλουμε, προσθέτουμε πάπρικα ή πιπέρι στη ζύμη για έξτρα γεύση.
  5. Άνοιγμα της ζύμης: Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος περίπου 0.5 εκατοστά πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια.
  6. Κοπή μπισκότων: Με κουπάτ ή με ένα ποτήρι, κόβουμε τη ζύμη σε σχήματα της επιλογής μας.
  7. Ψήσιμο: Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 12-15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα στις άκρες.
  8. Σερβίρισμα: Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν και τα απολαμβάνουμε σαν σνακ ή συνοδευτικό με κρασί ή τσάι.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

Διάβασε επίσης: 

Μπισκότα Amaretti: Η πιο γρήγορη συνταγή!