Οι αγκινάρες alla Romana είναι ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που αποπνέει τη φινέτσα και την απλότητα της ρωμαϊκής κουζίνας. Ένα πιάτο που βασίζεται σε φρέσκα υλικά και αρωματικά βότανα, ιδανικό για όσους λατρεύουν τη μεσογειακή διατροφή. Ακολουθήστε τη συνταγή μας και απολαύστε τη γεύση της Ρώμης στο πιάτο σας.

Υλικά

Για 4 άτομα:

  • 8 αγκινάρες
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 50 γρ. φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 20 γρ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 100 ml λευκό κρασί
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προετοιμασία των αγκινάρων:
    Καθαρίστε τις αγκινάρες αφαιρώντας τα εξωτερικά σκληρά φύλλα και κόψτε τις μύτες. Κόψτε τους μίσχους και καθαρίστε τους προσεκτικά. Βάλτε τις σε ένα μπολ με νερό και χυμό λεμονιού για να μην μαυρίσουν.
  2. Γέμιση:
    Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το σκόρδο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, αλάτι και πιπέρι.
  3. Γεμίστε τις αγκινάρες:
    Ανοίξτε ελαφρώς τα φύλλα κάθε αγκινάρας και γεμίστε το εσωτερικό τους με το μείγμα των βοτάνων.
  4. Μαγείρεμα:
    Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, τοποθετήστε τις αγκινάρες με την κορυφή προς τα κάτω. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το κρασί και συμπληρώστε με λίγο νερό μέχρι να καλυφθούν οι αγκινάρες κατά το ήμισυ.
  5. Ψήσιμο:
    Σιγοβράστε τις αγκινάρες σε μέτρια φωτιά για περίπου 30-40 λεπτά, μέχρι να γίνουν τρυφερές. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

Σερβίρισμα

Σερβίρετε τις αγκινάρες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου, συνοδεύοντας με λίγο από το ζουμί τους και φρέσκο ψωμί.

Καλή σας όρεξη!