Το παστίτσιο είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που μοιάζει με λαζάνια, αλλά φτιάχνεται με συνδυασμό διαφορετικών ειδών ζυμαρικών, όπως πέννες και ριγκατόνι. Εδώ είναι μια συνταγή για ένα κλασικό παστίτσιο βοείου κρέατος και ντομάτας:

Συστατικά:

  • 1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 φλιτζάνια κονσέρβα ντομάτες θρυμματισμένες
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1/4 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • 1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί Pecorino Romano
  • 1 αυγό
  • 1/2 κιλό σέλινο (ζυμαρικά)
  • 1/2 κιλό πένες
  • 1/2 κιλό ριγκατόνι
  • 2 φλιτζάνια σάλτσα μπεσαμέλ

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 °C.
  2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βράζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει. Στραγγίστε το περιττό λίπος και αφήστε το βόειο κρέας στην άκρη.
  3. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις θρυμματισμένες ντομάτες, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει και το αφήνουμε να ψηθεί για 10 λεπτά.
  4. Σε ένα μεσαίο μπολ, συνδυάστε την παρμεζάνα, το τυρί Pecorino Romano και το αυγό.
  5. Βράζετε τα σέλινο, τις πέννες και τα ριγκατόνι σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει για περίπου 8-10 λεπτά ή μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με το κρέας και τη σάλτσα ντομάτας.
  6. Προσθέστε τη σάλτσα μπεσαμέλ, το μείγμα τυριών και ανακατέψτε όλα τα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  7. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μεγάλο ταψί και απλώστε το ομοιόμορφα.
  8. Σκεπάζουμε το παστίτσιο με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε για 20 λεπτά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για άλλα 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή και να αφρίσει.
  9. Αφήστε το παστίτσιο να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψετε και το σερβίρετε.

Σημείωση: μπορείτε να φτιάξετε τη σάλτσα μπεσαμέλ όσο βράζουν τα ζυμαρικά.

Απολαύστε το νόστιμο σπιτικό παστίτσιο σας!