Όταν σε ένα σπίτι υπάρχουν παιδιά, συχνά παρουσιάζεται η ανάγκη να προετοιμάζουμε παρασκευές κατάλληλες για κολατσιό. Το κλασικό τοστ είναι μια καλή επιλογή, όμως γιατί να μη δοκιμάσεις ένα λαχταριστό σταφιδόψωμο που είναι ιδιαίτερα χορταστικό, για να ξεφύγεις λίγο από τα τετριμμένα;
Τι θα χρειαστείς
- 1 κιλό αλεύρι
- 2 φακελάκια ξερή μαγιά
- 300 γρ. χλιαρό νερό
- 270 γρ. ηλιέλαιο
- 300 γρ. γιαούρτι
- 1 αυγό
- 5 γρ. μαχλέπι
- 1 βανίλια
- αλάτι
- 150 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. σταφίδες
Εκτέλεση
- Μουλιάζουμε για 20 λεπτά τις σταφίδες σε ένα μπολ με νερό. Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε τη μαγιά, το νερό, το ηλιέλαιο, το γιαούρτι, το αυγό, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να αποκτήσουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτουμε το αλεύρι, αλάτι και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.
- Σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη ή μια πετσέτα και το αφήνουμε να φουσκώσει περίπου 2 ώρες. Προσθέτουμε τις σταφίδες και ζυμώνουμε πάλι. Σε ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και πλάθουμε τα σταφιδόψωμα. Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν.
- Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά.
Διαβάστε επίσης:
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.