Αυτά τα πλούσια ψωμάκια με σαφράν είναι μια παραδοσιακή σουηδική χριστουγεννιάτικη απόλαυση. Είναι νόστιμα με ένα φλιτζάνι καφέ.
Συστατικά
- 1 κουταλάκι του γλυκού σαφράν
- 250ml χλιαρό γάλα
- 500gr αλεύρι σκληρό
- Φακελάκι 7gr με αποξηραμένη μαγιά ταχείας δράσης
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 50gr καστανή ζάχαρη
- 50gr ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 100gr τυρί κουάρκ
- 1 κρόκος αυγού
- σταφίδες
Μέθοδος
- Λαδώνουμε ένα ταψί. Μουλιάζουμε το σαφράν στο γάλα για 5-10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη και κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο στο μείγμα γάλακτος και σαφράν και αδειάζουμε. Προσθέστε το τυρί Κουάρκ.
- Ζυμώνουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια για 10 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθούν. Τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με λαδωμένη μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1½-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220C.
- Χτυπάμε πίσω τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 12 κομμάτια. Τυλίξτε το καθένα σε ένα ορθογώνιο μήκους περίπου 20 cm. Στρίψτε το καθένα σε σχήμα «S», όσο πιο σφιχτό γίνεται. Τοποθετούμε στο έτοιμο ταψί και σκεπάζουμε χαλαρά. Αφήστε για 30-45 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει.
- Αλείφουμε τα ρολά με τον κρόκο του αυγού και μετά βάζουμε μία σταφίδα στο κέντρο κάθε κύκλου (δύο σταφίδες ανά ρολό).
- Ψήστε τα ρολά για 15 λεπτά, στη συνέχεια αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε τα στην άκρη να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Καλές γιορτές!
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;