Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων βιώνει πολλαπλούς χωρισμούς στη ζωή του. Ο χωρισμός σίγουρα δεν αποτελεί ευχάριστη εμπειρία για κανέναν. Γι’ αυτό θα ήταν καλό για την ψυχική μας υγεία, αν προσπαθούσαμε να κάνουμε λιγότερα λάθη για να μη δημιουργούμε από μόνοι μας προβλήματα. Υπάρχουν λόγοι που οδηγούν εκ των πραγμάτων στο τέλος μιας σχέσης. Υπάρχουν και λάθη όμως που καταστρέψουν μια ρομαντική σχέση με προοπτικές. Μάθε στη συνέχεια ποια είναι αυτά και προσπάθησε να τα αποφύγεις αν βρεθείς σε αντίστοιχη θέση.
-Κακή αξιοποίηση του κοινού χρόνου
Ο ποιοτικός χρόνος για το ζευγάρι είναι πολύ σημαντικός. Τα ζευγάρια που το καταφέρνουν είναι πιο ευτυχισμένα. Μοιράζονται εμπειρίες και έρχονται πιο κοντά. Ποιοτικός χρόνος όμως δε σημαίνει να βρίσκεστε απλώς στον ίδιο χώρο. Είναι διαφορετικό να βλέπετε μια ταινία μαζί και άλλο να χαζεύετε ο καθένας στο κινητό του. Η έλλειψη επικοινωνίας άλλωστε είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος χωρισμού.
-Θεωρούν τα πράγματα δεδομένα
Τα ζευγάρια που είναι καιρό μαζί πέφτουν συχνά σε αυτή την παγίδα. Ξεχνούν να νιώθουν ευγνώμονες για αυτά που τους προσφέρει ο σύντροφός τους. Αν για παράδειγμα ο ένας μαγειρεύει στο σπίτι συνήθως, δε σημαίνει ότι αυτό ανήκει στο πλαίσιο των καθηκόντων του. Όλοι θέλουν να νιώθουν ότι εκτιμάται η προσφορά τους από το άλλο πρόσωπο.
-Αρνούνται να γίνουν ευάλωτοι
Αν ο ένας από τους δύο φοβάται να ανοιχτεί και να είναι ειλικρινής με τα συναισθήματά του, τότε η σχέση σύντομα θα “ναυαγήσει”. Το ζευγάρι θα παραμείνει ουσιαστικά αποξενωμένο χωρίς ουσιαστική επαφή.
-Χάνονται τα όρια
Η οικειότητα είναι επιθυμητή. Όταν όμως το “εμείς” καταπίνει το “εγώ” αρχίζουν τα προβλήματα. Ο κάθε άνθρωπος έχει ξεχωριστές ανάγκες. Γι’ αυτό ο ένας πρέπει να σέβεται τα όρια του άλλου και παράλληλα να παραμένει πιστός στον εαυτό του.
-Παραμελημένη εμφάνιση
Πολλές είναι κυρίως οι γυναίκες που παραμελούν την εμφάνισή τους μόλις βρουν σύντροφο. Να θυμάσαι ότι ο άνθρωπος που έχεις δίπλα σου ερωτεύτηκε τη γυναίκα που ήσουν και όχι την άσχημη ξαδέρφη σου. Όλοι αλλάζουμε με τα χρόνια. Όμως δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο για μια σχέση από το να μη φροντίζουν τα άτομα τον εαυτό τους.
-Χαμηλή αυτοεκτίμηση
Δυστυχώς δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Ζήλια, τσακωμοί, καταπίεση συνήθως είναι γνωρίσματα των ανθρώπων που δεν αισθάνονται άνετα με τον εαυτό τους. Συχνά μάλιστα οι φόβοι τους επαληθεύονται, καθώς διώχνουν τον άλλον με τη συμπεριφορά τους.
-Καταπιεσμένα συναισθήματα
Πολλά ζευγάρια προσπαθούν να αποφύγουν τον τσακωμό. Αυτό όμως δεν είναι υγιές. Όταν προσπαθείς να μην διαπληκτιστείς με τον άλλον, αυτό σημαίνει ότι κρύβεις τα πραγματικά σου συναισθήματα. Αυτή η τακτική φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα, γιατί τα προβλήματα δε λύνονται. Αντιθέτως γίνονται “βουνό” και διαλύουν τη σχέση.
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.