Αν δεν ζείτε σε σπηλιά, πιθανότατα θα γνωρίζετε ότι ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ πρόκειται να στεφθεί επίσημα το Σάββατο στις 6 Μαΐου. Το Λονδίνο βρίθει από την προσμονή για την πρώτη τελετή στέψης σε περισσότερα από 70 χρόνια μετά το τέλος της απίστευτα μακράς βασιλείας της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ πέρυσι. Όμως με την πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού να μην είχε γεννηθεί ακόμα όταν ανέβηκε στον θρόνο το 1953, οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε από το γεγονός. Διαβάστε παρακάτω τα 7 facts που πρέπει να γνωρίζετε για το Coronation!
Η στέψη θα γίνει στο Αβαείο του Γουέστμινστερ
Το Αβαείο του Γουέστμινστερ είναι η πιο σημαντική (και αναμφισβήτητα η πιο όμορφη) εκκλησία στην Αγγλία και είναι ο τόπος των αγγλικών στέψεων για περισσότερα από 900 χρόνια. Το Αβαείο είναι η επίσημη βασιλική εκκλησία για το παλάτι του Γουέστμινστερ, και ως εκ τούτου είναι το θεαματικό στάδιο για όλες τις μεγάλες βασιλικές τελετές, συμπεριλαμβανομένων των στέψεων, των γάμων και των κηδειών.
Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ θα είναι η 40η φορά που ένας μονάρχης στέφεται στο Αβαείο του Γουέστμινστερ – η πρώτη δεν ήταν άλλη από τον ίδιο τον Γουλιέλμο τον Πορθητή, ο οποίος στέφθηκε εδώ την ημέρα των Χριστουγέννων του έτους 1066.
Όταν η εκκλησία ξαναχτίστηκε σε μοντέρνο γοτθικό στιλ από τον βασιλιά Ερρίκο Γ’ το 1245, οι αρχιτέκτονες φρόντισαν να δημιουργήσουν έναν αφιερωμένο, εξαιρετικά ορατό χώρο για τελετές στέψης μεταξύ του Υψηλού Βωμού και του Κουίρ. Ο πρώτος μονάρχης που στέφθηκε στη σημερινή εκκλησία ήταν ο Edward 1st το 1274.
Της τελετής στέψης θα προεδρεύσει ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι
Για να μην ξεχνάμε, ο Βρετανός μονάρχης είναι επίσης ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας και προστάτης της πίστης, και η τελετή στέψης θα τονίσει επίσημα και αυτό το χρέος στον βασιλιά Κάρολο Γ’. Ως αρχιερέας και ανώτερη προσωπικότητα στην ιεραρχία της αγγλικής εκκλησίας, η στέψη παραδοσιακά προεδρεύεται από τον Αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρυ, με λίγες μόνο εξαιρέσεις τα τελευταία 1.000 χρόνια. Η πρώτη προτεσταντική στέψη έγινε το 1547, όταν ο νεαρός βασιλιάς Εδουάρδος ΣΤ’ στέφθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Τόμας Κράνμερ.
Φέτος δεν αποτελεί εξαίρεση η παράδοση και ο άνθρωπος που θα κάνει τις τιμές θα είναι ο Justin Welby, ο οποίος βρίσκεται στο ρόλο αυτό από το 2013. Ο αρχιεπίσκοπος θα παίξει κεντρικό ρόλο στην τελετή στο Αβαείο του Westminster, ακολουθώντας μια ιεροτελεστία που έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη από τον 14ο αιώνα με την εξής σειρά: πρώτα παρουσιάζει τον κυρίαρχο στον λαό, μετά τον προσκαλεί να ορκιστεί ότι θα τηρήσει το νόμο και την εκκλησία, χρίζοντας τον στη συνέχεια με ιερό λάδι και τελικά στέφοντας τον Βασιλιά.
Ο Κάρολος θα βάλει το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου κατά τη διάρκεια της στέψης
Το εν λόγω διάδημα είναι γνωστό ως Στέμμα του Αγίου Εδουάρδου, που κατασκευάστηκε από τον βασιλικό χρυσοχόο Ρόμπερτ Βάινερ το 1661, με την ευκαιρία της στέψης του Καρόλου Β’. Η κορώνα με κορνίζα από μασίφ χρυσό ζυγίζει 5 λίβρες και είναι επενδυμένη με τουλάχιστον 444 πολύτιμους λίθους κάθε είδους που μπορείτε να φανταστείτε: τοπάζι και σμαράγδι, ζαφείρι, ρουμπίνι και πολλά άλλα.
Το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου δεν χρησιμοποιήθηκε σε τελετή στέψης για περισσότερα από 200 χρόνια μεταξύ του 1689 και της στέψης του Γεωργίου Ε’ το 1911, αλλά θα συνεχιστεί από τον Κάρολο Γ’.
Το Investiture θα γίνει σε μια καρέκλα 700 ετών
Ένα από τα πιο σημαντικά αντικείμενα στην τελετή στέψης του Καρόλου Γ΄ θα είναι ο θρόνος της στέψης, ένα ξύλινο κάθισμα με ψηλή πλάτη, σκαλισμένο από τον μάστορα Walter του Durham στα τελευταία χρόνια του 14ου αιώνα, όπου οι Άγγλοι μονάρχες κάθισαν κατά τη διάρκεια της αποδοχής τους τουλάχιστον από το 1399.
Η καρέκλα παραγγέλθηκε από τον βασιλιά Εδουάρδο 1ο το 1296 για να κρατήσει την Πέτρα του Σκόν – τη Σκωτσέζικη πέτρα στέψης που κατασχέθηκε από τον Άγγλο βασιλιά κατά την εισβολή του στην Σκωτία. Η καρέκλα έχει αντέξει μια τεράστια ιστορία ανά τους αιώνες: χωρίστηκε στα δύο από μια βόμβα το 1914 και μεταφέρθηκε στον καθεδρικό ναό Gloucester για να την προστατεύσει από τις βόμβες των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει μέχρι σήμερα ένα ζωντανό σύμβολο της αγγλικής μοναρχίας .
Ο Κάρολος θα είναι ο γηραιότερος μονάρχης που στέφθηκε ποτέ κατά την στέψη του
Στο ένα άκρο του φάσματος έχουμε τον Ερρίκο ΣΤ’, ο οποίος ήταν μόλις εννέα ετών όταν στέφθηκε το 1429 – στην πραγματικότητα διαδέχθηκε τον πατέρα του Ερρίκο Ε’ στο θρόνο μόλις 9 μηνών, αλλά έπρεπε να περιμένει λίγα χρόνια πριν στέφθηκε επίσημα στο Αβαείο του Γουέστμινστερ. Ο Ερρίκος ανέλαβε πλήρως τη βασιλεία της κυβέρνησης, παρεμπιπτόντως, το 1437, όταν ενηλικιώθηκε.
Δεδομένης της εξαιρετικά μακράς διακυβέρνησης της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, της οποίας η εκπληκτική βασιλεία των 70 ετών είναι εύκολα η μεγαλύτερη από οποιονδήποτε Άγγλο μονάρχη, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Κάρολος Γ’ θα είναι ο γηραιότερος κυρίαρχος που στέφθηκε ποτέ κατά τη στέψη του στις 6 Μαΐου. Ο Κάρολος ήταν 73 ετών όταν ανέλαβε το θρόνο και θα είναι 74 στη στέψη.
Η επίσημη συνταγή στέψης είναι μια χορτοφαγική κις
Το φαγητό έπαιζε πάντα σημαντικό ρόλο στις τελετές στέψης των Βρετανών μοναρχών. Ως ένδειξη κύρους, πλούτου ή ακόμα και ως συμβολική αναπαράσταση των αξιών του νέου μονάρχη, τα πιάτα που σερβίρονται για την στέψη έχουν μια συναρπαστική ιστορία. Από τα πιο πολυτελή ήταν αυτό που έβαλε ο Γεώργιος Δ’ το 1821, όταν ο βασιλιάς και η ακολουθία του κατάφεραν να ξεπεράσουν τους επτά τόνους κρέατος και πάνω από 1.600 κοτόπουλα για έναν τελικό λογαριασμό που ισοδυναμούσε με πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες σε σημερινά λεφτά.
Η στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 2 Ιουνίου 1953 ήταν μια μάλλον φθηνότερη υπόθεση, που έλαβε χώρα λίγο μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια ειδική συνταγή δημιουργήθηκε για την περίσταση – το κοτόπουλο στέψης, ένα κρεμώδες κοτόπουλο με κάρυ που έχει γίνει το αγαπημένο σάντουιτς. Και η επίσημη συνταγή στέψης του Καρόλου Γ’; Μια χορτοφαγική κις με βιολογικά αυγά, σπανάκι, κουκιά και εστραγκόν που εμπνεύστηκε ο βασιλικός σεφ Mark Flanagan.
Η πρόσκληση στέψης είναι μια αναδρομή στη μεσαιωνική Αγγλία
Όταν οι προσκλήσεις πήγαν σε 2.000 καλεσμένους για τη στέψη του Καρόλου Γ‘, το περίπλοκο σχέδιο προκάλεσε μεγάλη αναταραχή: αναδρομή στην μεσαιωνική Αγγλία, με τα σπειροειδή φυτικά μοτίβα, τις πεταλούδες, τα πουλιά και διάφορα ζώα (συμπεριλαμβανομένου ενός μονόκερου, ένας κάπρος και ένα λιοντάρι, πλάσματα που εμφανίζονται στις κορυφές του Καρόλου και της Καμίλα) που περιστρέφονται γύρω από το βασιλικό οικόσημο.
Γεια σου φίλη! Είμαι η Μάρθα Κατσαρού με τάση να εκφράζομαι μέσα από τη μαγεία της γραφής. Το ακαδημαϊκό μου ταξίδι με πήγε από τον κόσμο της Διοίκησης Επιχειρήσεων στη Σχολή Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ, όπου απέκτησα το μεταπτυχιακό μου στη Δημοσιογραφία. Από τα πρώτα μου χρόνια, ανακάλυψα ότι η αληθινή μου φωνή αντηχεί πιο εύγλωττα στον γραπτό λόγο παρά στον προφορικό. Γι’ αυτό και από τους αριθμούς βρέθηκα να «μπλέκομαι» με τα γράμματα, για να επικεντρωθώ στο πάθος μου για το lifestyle. Μόδα, ομορφιά, διακόσμηση ήταν τα θέματα που πάντα με γοήτευαν ως αναγνώστρια. Πλέον, οπλισμένη με όρεξη, ταξιδεύω με τις δικές μου ιδέες και σκέψεις που μοιράζομαι μαζί σου. Θα γίνεις συνταξιδιώτης μου;