Τα Χριστούγεννα αποτελούν τη μόνη ίσως περίοδο του έτους που δίνουμε την “άδεια” στον εαυτό μας να φτιάξει γλυκά και να τα καταναλώσει χωρίς ενοχές. Τι θα ήταν άλλωστε οι γιορτές χωρίς σοκολάτα ή τα υπέροχα παραδοσιακά γλυκά που εδώ και δεκαετίες συνηθίζουμε να φτιάχνουμε στη χώρα μας;
Η εορταστική περίοδος έχει ξεκινήσει και οι vintage συνταγές θα κυριαρχήσουν για ακόμα μια χρονιά. Δες στη συνέχεια τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά που έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές και επιβάλλεται να φτιάξεις κι εσύ φέτος, για να “μυρίσει” το σπίτι σου Χριστούγεννα!
Κουραμπιές – Το αντίπαλο δέος του μελομακάρονου
O κουραμπιές έχει τις ρίζες του στην αζέρικη λέξη «Qurabiya» που συναντάμε ως Kurabiye στα τούρκικα και κουραμπιές στα ελληνικά. Στην κυριολεξία σημαίνει Kuru = ξηρό, ψημένο δύο φορές biye = μπισκότο. Παρόλο που έχει αμύγδαλα, θεωρείται θρεπτικά υποδεέστερος από το μελομακάρονο, αλλά παραμένει ένας υπολογίσιμος αντίπαλος στη Χριστουγεννιάτικη παράδοση. (Δες τη συνταγή εδώ).
Μελομακάρονα – Ο “βασιλιάς” της περιόδου
Μπορεί να τα τρώμε μια φορά το χρόνο. Όμως πάντα μικροί και μεγάλοι υποδέχονται τα μελομακάρονα με τον ίδιο ενθουσιασμό. Μαγικό συστατικό της επιτυχίας είναι φυσικά το μέλι και σημαντικό πλεονέκτημα ότι πρόκειται για ένα υγιεινό έδεσμα με ξεχωριστή γεύση. (Δες τη συνταγή εδώ)
Οι λαχταριστές δίπλες
Δεν γίνεται να μην φτιάξουμε το αγαπημένο μας γλυκό αυτά τα Χριστούγεννα, τις λαχταριστές δίπλες! Το παραδοσιακό αυτό έδεσμα, που τρώμε κάθε χρόνο πιστεύεται ότι προέρχεται από την Πελοπόννησο. (Δες τη συνταγή εδώ)
Χριστουγεννιάτικα τρουφάκια
Κάθε χρόνο τα σοκολατένια τρουφάκια γίνονται η αγαπημένη παρασκευή των παιδιών. Υπάρχουν άπειρες παραλλαγές για κάθε γούστο, αφού μπορούν να γίνουν με κάθε λογίς υλικά. (Δες μια πρωτότυπη συνταγή εδώ)
-Χιονάτες με καρύδα
Μπορεί η προέλευση του συγκεκριμένου γλυκού να μην είναι ελληνική, όμως τα νοικοκυριά στη χώρα μας το έχουν αγαπήσει και το ενέταξαν στο εορταστικό μενού. Αυτά τα μικρά κεκάκια με ινδοκάρυδο είναι ίσως τα πιο νόστιμα γλυκά που μπορείς να παρασκευάσεις αν θες να ξεφύγεις λίγο από τα συνηθισμένα.
Χριστουγεννιάτικα γλυκά από την εταιρεία ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ
Αν πάλι δεν έχεις χρόνο ή δεν είσαι καλή στις ζαχαροπλαστικές δημιουργίες, δε χρειάζεται να ανησυχείς. Η εταιρεία ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΝ έρχεται να προσφέρει και την περίοδο των εορτών, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μοναδικές γεύσεις μέσα από τα πιο φρέσκα, υγιεινά και γευστικά προϊόντα, φτιαγμένα με τέχνη και κορυφαίας ποιότητας υλικά!
Στα καταστήματα θα βρεις χιστουγεννιάτικα γλυκά φτιαγμένα παραδοσιακά, με τέχνη και πολύ αγάπη, μέσα από μια μεγάλη ποικιλία ειδών, όπως, κλασικά αγαπημένα μελομακάρονα με κανέλα, μέλι, πορτοκάλι και τριμμένο καρύδι. Παραδοσιακούς κουραμπιέδες με φρέσκο βούτυρο και καβουρδισμένο αμύγδαλο. Αυθεντικό Ιταλικό αφράτο Panettone με σοκολάτα ή φρούτα. Τραγανές δίπλες με μέλι και καρύδι. «Βασιλόπιτα-Παραδοσιακό Πολίτικο τσουρέκι» με φρέσκο βούτυρο, μαστίχα και μαχλέπι ή «Βασιλόπιτα-Κέηκ» με κομμάτια σοκολάτας και καρύδι.
Διαβάστε επίσης:
Πάπια με Πορτοκάλι – Μια εναλλακτική πεντανόστιμη συνταγή για τα Χριστούγεννα!
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.