Το τζιν είναι ίσως το πιο comfort και αγαπημένο ρούχο όλων των γυναικών. Ανά τα χρόνια και τη μόδα έχει αλλάξει χρώμα, σχήμα και χρήση, αλλά είτε είναι πουκάμισο, τζάκετ, παντελόνι, φούστα, σορτς ή τσάντα εξακολουθεί να αγαπιέται παράφορα γιατί είναι ανθεκτικό και δίνει τον πιο cool αέρα σε όποιον το φοράει. Τα stradivarius μας προϊδεάζουν ότι αυτό το καλοκαίρι το denim επιστρέφει δυναμικά στη μόδα, ωστόσο, η ιστορία του είναι πιο παλιά απ’ όσο φαντάζεσαι και σίγουρα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν γνώριζες.
- Όλα ξεκίνησαν στα μέσα του 19ου αιώνα
Αν και η χρήση του τζιν χρονολογείται πολύ πιο παλιά, στα πανιά που χρησιμοποιούσε ο Χριστόφορος Κολόμβος στα πλοία του, το τζιν έγινε δημοφιλές γύρω στο 1850 που οι χρυσοθήρες της Άγριας Δύσης χρειάζονταν ένα ανθεκτικό ρούχο που να μην σκίζεται στη δουλειά. Χάρη στον 20χρονο μετανάστη από τη Βαυαρία, Λιβάι Στρος, το τζιν παντελόνι φοριόταν από όλους.
2. Η μορφή που έχει σήμερα
Ο συνεργάτης του Στρος, Τζέικομπ Ντέιβις, ήταν εκείνος που σκέφτηκε να βάλει τις μεταλλικές κόπιτσες στις τσέπες για να μην σκίζονται κατά τη δουλειά -κάτι για το οποίο παραπονιόντουσαν οι πελάτες. Επιπλέον, από μπεζ που ήταν συνήθως τα τζιν βάφτηκαν μπλε για να μην λερώνονται τόσο εύκολα και έτσι δημιουργήθηκε το ρούχο όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
3. Πώς πήρε το όνομά του
Η λέξη τζιν προέκυψε από παρήχηση της λέξης «Τζένοαν» η οποία χαρακτήριζε τα ρούχα και ήταν ουσιαστικά ο τόπος προέλευσης του υφάσματος, δηλαδή η Γένοβα. Η λέξη denim πάλι είναι πάλι παρήχηση από την προέλευση ενός άλλου, λίγο πιο μαλακού βαμβακερού υφάσματος που χρησιμοποίησε ο Στρος το οποίο προμηθευόταν από τη Γαλλία και συγκεκριμένα την πόλη Νιμ. Έτσι από το “Serge de Nimes” γεννήθηκε το denim.
4. Πότε εκτοξεύτηκε η δημοτικότητά του
Έναν αιώνα μετά, το 1955, κυκλοφορεί η ταινία «Επαναστάτης χωρίς αιτία» με τον Τζέιμς Ντιν. Τόσο ο ίδιος ο πρωταγωνιστής που δεν θύμιζε σε τίποτα τους μέχρι τότε ηθοποιούς, όσο και το σενάριο της ταινίας δημιουργούν ένα ρεύμα ενάντια στον κοινωνικό κομφορμισμό. Και μάντεψε τι φορούσε ο Ντιν σε αυτή την ταινία -ναι, ένα τζιν και ένα λευκό t-shirt που έγιναν σύμβολο της επανάστασης, του σέξινες, της αλλαγής. Κανένας δεν ήθελε να μοιάζει στους γονείς του, οπότε τα φορέματα και τα κοστούμια αντικατέστησαν τα τζιν για γυναίκες και άνδρες. Το 1969 στο Woodstock όλοι φορούσαν τζιν. Το 1970 ο γάλλος σχεδιαστής Yves Saint Laurent το έφερε στην Ευρώπη βάζοντάς το στις πασαρέλες του.
5. Πόσα τζιν υπάρχουν;
Υπάρχουν πάνω από 20 κοψίματα τζιν -skinny, boyfriend, mom, sloucher, bootcut, straight, κτλ- κι αν βάλουμε και τα χρώματα ο αριθμός ξεφεύγει κατά πολύ. Σημασία έχει πως ό,τι σωματότυπο ή στιλ κι αν έχεις, το τζιν είναι το μόνο ρούχο που δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ. Μπορείς να βρεις το δικό σου αγαπημένο στο eshop του Stradivarius.