Σίγουρα θα έχετε ακούσει το τσάι Matcha, μια σκόνη πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προέρχεται από τη περιοχή Kyoto της Ιαπωνίας. Τα οφέλη του είναι πολλά και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο που έχουν οι Ιάπωνες, θεωρείται ότι οφείλεται στην κατανάλωση του Matcha.
Επιπλέον περιέχει βιταμίνη C, ενισχύει την αντοχή και τη συγκέντρωση και είναι η καλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη φύση. Επίσης ενισχύει τον μεταβολισμό, καθυστερεί τη γήρανση της επιδερμίδας αλλά και βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.
Υπάρχουν άπειροι τρόποι να το καταναλώσετε από ρόφημα μέχρι και φαγητό, αλλά θα σας προτείνω τους 3 καλύτερους.
Iced Matcha Latte
- Λίγο γάλα της επιλογής σας
- 2 κουτ. του γλυκού σκόνη μάτσα
- 2 κουτ. του γλυκού σιρόπι βανίλιας
- 1 ποτήρι πάγο
Προσθέστε σε ένα ποτήρι όλα τα υλικά εκτός του πάγου, και χτυπήστε για 30 δευτερόλεπτα με το μίξερ του φραπέ.
Ρίξτε το στο ποτήρι με τον πάγο και απολαύστε!
Κέικ Matcha
Υλικά
- 4 αυγά, χωρίστε τα ασπράδια από τους
- 150 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 20 γρ άμυλο καλαμποκιού
- 10 γρ matcha
- 3 γρ μπέικιν πάουντερ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ
- 50 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 140 γρ βούτυρο
- 100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
- 45 ml πλήρες γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 ml εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
Χωρίστε τους κρόκους και τα ασπράδια σε 2 διαφορετικά μπολ. Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίστε μαζί τα ξηρά υλικά: αλεύρι, κορν άμυλο, matcha και μπέικιν πάουντερ. Προθερμάνετε το φούρνο στους 170°C και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα. Σε ένα μπολ του μίξερ μεταφέρετε τα ασπράδια και χτυπήστε τα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε την κρέμα ταρτάρ και συνεχίστε να χτυπήστε.
Προσθέστε σταδιακά το ¼ της κρυσταλλικής ζάχαρης και χτυπήστε μέχρι να σφίξει. Αφαιρέστε τα χτυπημένα ασπράδια και τα μεταφέρετε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ. Χρησιμοποιώντας το ίδιο μπολ του μίξερ, αλλάξτε το σε εξάρτημα κουπιών και προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη.
Προσθέστε σταδιακά έναν έναν τους κρόκους των αυγών και στη συνέχεια προσθέστε σιγά σιγά το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Αφαιρέστε το μπολ του μίξερ και κοσκινίστε περίπου το 1/3 των ξηρών συστατικών
Με μια σπάτουλα, ανακατέψτε τα ξηρά υλικά στο μείγμα και εναλλάξ με το 1/3 από τα χτυπημένα ασπράδια, επαναλαμβάνοντας μέχρι να ενωθούν όλα μαζί. Μεταφέρετε τη ζύμη του κέικ στη στρωμένη φόρμα και ψήστε στους 170°C για 60-65 λεπτά.
Παγωτό Matcha
Υλικά
- 4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
- 100 γρ ζάχαρη
- 360 γρ πλήρες γάλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2 κουταλιές της σούπας matcha
- 360 γρ κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Χτυπήστε τους κρόκους και τη ζάχαρη μαζί. Ζεστάνετε το γάλα και τη βανίλια μέχρι να σιγοβράσει ελαφρά.
Συνδυάστε το μείγμα αυγών/ζάχαρης με το μείγμα γάλακτος/βανίλιας και μαγειρέψτε μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας αργά και συνεχώς. Αποσύρετε από τη φωτιά, ρίξτε το matcha στο μείγμα, προσθέστε την κρέμα και αφήστε το στο ψυγείο όλη τη νύχτα