Η 28η Οκτωβρίου είναι μια ημερομηνία που έχει βαθιά ριζωθεί στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων, καθώς γιορτάζουμε την εθνική μας αντίσταση κατά των ιταλικών δυνάμεων το 1940. Στην επέτειο του ΟΧΙ και το θρυλικό έπος του ’40, η ιστορία έχει αποτυπωθεί με ποικίλους τρόπους: άρθρα, βιβλία και εγκυκλοπαίδειες γεμίζουν τις σελίδες του παρελθόντος. Ωστόσο, εδώ σας παρουσιάζουμε 4 facts που ίσως να έχουν χαθεί στην παλίρροια της ιστορίας:

  1. Πριν από την ιταλική εισβολή, ο Μουσολίνι προσπαθούσε να βαφτίσει την Ιταλία σύμμαχο, μιλώντας για “αναθέρμανση των σχέσεων” με την Ελλάδα. Στις 25 Οκτωβρίου 1940, ο γιος του Πουτσίνι παρακολούθησε στο Βασιλικό Θέατρο Αθηνών την πρεμιέρα της όπερας “Μαντάμ Μπατερφλάι”, καλεσμένος του Ιταλού πρέσβη Γκράτσι, ο οποίος είχε προγραμματίσει και δεξίωση για την αθηναϊκή κοινωνία την επόμενη ημέρα.
  2. Τα μουλάρια αποδείχτηκαν τα πιο πολύτιμα ζώα του πολέμου! Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο, οι Έλληνες στρατιώτες με τα γαϊδούρια και τα μουλάρια τους διευκόλυναν τη μεταφορά υλικών, ενώ οι Ιταλοί στρατηγοί παραπονιούνταν για την έλλειψη ζώων που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στα χιονισμένα βουνά.
  3. Ανάμεσα στους ήρωες του 1940 βρίσκονται και διάσημοι καλλιτέχνες. Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος και άλλοι θρυλικοί ηθοποιοί υπηρέτησαν στο μέτωπο, τιμώντας τη χώρα τους με την παρουσία τους.
  4. Ένα 24ωρο πριν από την 28η Οκτωβρίου, ο Ιταλός πρέσβης Γκράτσι επέλεξε να περάσει τη νύχτα του παίζοντας μπριτζ στην Αθήνα, πριν παραδώσει το πολεμικό τελεσίγραφο στον Μεταξά. Ο τότε υπουργός Κ. Κοτζιάς σχολίασε πως η βραδιά ήταν γεμάτη από ανέκδοτα και γέλια, εν μέσω της επικείμενης κρίσης.

Αυτές οι μικρές λεπτομέρειες μας θυμίζουν ότι πίσω από την ιστορία κρύβονται ανθρώπινες στιγμές και ανατροπές.