Μια ιδιαίτερη μέρα, γεμάτη ιστορικές αλλά δυσάρεστες μνήμες, είναι η σημερινή. Πριν από 110 χρόνια, στις 14 Απριλίου του 1912, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο για την εποχή του πλοίο, ο πασίγνωστος Τιτανικός, προσέκρουσε σε παγόβουνο, παίρνοντας μαζί του χιλιάδες ανθρώπους.
Λίγα ναυάγια έχουν συζητηθεί όσο ο Τιτανικός. Ακόμα και σήμερα συνεχίζονται οι έρευνες, προκειμένου να έρθουν στο φως τα καλά κρυμμένα μυστικά που πήρε μαζί του αυτό το πλοίο. Δεν είναι λίγο πράγμα άλλωστε, μια από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές κατασκευές του 20ου αιώνα να βουλιάξει τόσο άδοξα στο παρθενικό της ταξίδι, τη στιγμή που όλα τα προγνωστικά χαρακτήριζαν το πλοίο αβύθιστο. Ας δούμε 10 βασικές πληροφορίες για το ναυάγιο του Τιτανικού, με αφορμή την επέτειο από τα 110 χρόνια της ανθρώπινης αυτής τραγωδίας.
- Στις 31 Μαρτίου του 1911, 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην προβλήτα στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, για να παρακολουθήσουν την καθέλκυση του Τιτανικού.
- Ο Τιτανικός είχε 269 μέτρα μήκος, 28 μέτρα πλάτος και 53 μέτρα ύψος.
- Στο λιμάνι του Σαουθάμπτον, ο Τιτανικός παραλίγο να προκαλέσει ατύχημα, επειδή το κύμα που προκάλεσε έσπασε τους κάβους του αγκυροβολημένου πλοίου SS City of New York.
- Η ναυπήγησή του στοίχισε περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια.
- Το πλοίο δε διέθετε σύστημα προειδοποίησης και συναγερμού γιατί η εταιρεία το θεώρησε αβύθιστο.
- Την ώρα της εκκένωσης του πλοίου, οι αξιωματικοί παρερμήνευσαν το «παιδιά και γυναίκες πρώτα» σε «μόνο παιδιά και γυναίκες» με αποτέλεσμα πολλές λέμβοι να κατεβαίνουν μισοάδειες.
- Το πρώτο πλοίο που έφτασε στους επιζώντες ήταν το RMS Carpathia, όμως οι επιβάτες στη θάλασσα είχαν ήδη πεθάνει από το κρύο.
- Από τους ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα μετά την βύθιση του πλοίου, διασώθηκαν μόνο 6.
- Το ναυάγιο του Τιτανικού παραμένει στο βυθό, σπασμένο στα δύο, και αποσυντίθεται σταδιακά.
- Η καταστροφή του Τιτανικού οδήγησε στην αλλαγή διάφορων νόμων της ναυτιλίας και κυρίως σε θέματα σωστικών μέσων των πλοίων.
Διαβάστε επίσης: Η HELL ENERGY στέκεται στο πλευρό του Bruce Willis | Thats Life. Life as it is!
Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.