Το εγχυμένο μέλι, το μέλι δηλαδή με εκχυλίσματα βοτάνων και μπαχαρικά, είναι ένα απολαυστικό δώρο για εσάς και τους αγαπημένους σας την περίοδο των γιορτών.
Υπάρχουν πολλές πιθανές παραλλαγές, όλες εύκολες στην παρασκευή τους. Χρησιμοποιήστε αυτό το εξαιρετικό μέλι σε ροφήματα, σε φαγητά, σαλάτες και ορεκτικά ακόμα και ως καταπραϋντικό για τον πονόλαιμο ή ως μάσκα ομορφιάς!
Συνταγές με έγχυμα μελιού
Αυτές οι συνταγές προετοιμάζονται γρήγορα και εύκολα. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε υλικά υψηλής ποιότητας για καλύτερα γευστικά αποτελέσματα.
Μέλι για τις βραδινές ώρες
- 1 κσ. αποξηραμένα μπουμπούκια λεβάντας
- 1 κσ. αποξηραμένα άνθη χαμομηλιού
- 1 κσ. αποξηραμένο μελισσόχορτο
- ½ φλιτζάνι μέλι βιολογικό, ελαφρύ στη γεύση
Τοποθετήστε τα αποξηραμένα βότανα σε καθαρό και αποστειρωμένο βάζο (μπορείτε να τα αποστειρώσετε πλένοντας τα με καυτό νερό ή τοποθετώντας τα στο φούρνο στους 55 βαθμούς Κελσίου για μισή ώρα).
Κατά το γέμισμα ρίξτε περίπου ένα φλιτζάνι μέλι ανά 5-6 κουταλάκια του γλυκού βότανα και φυτικά υλικά. Σε περίπτωση που είναι φρέσκα τα υλικά σας και όχι αποξηραμένα μπορείτε να διπλασιάστε το ποσοστό των υλικών (10-12 κγ). Ανακατέψτε καλά με ένα κουτάλι.
Βάλτε το βάζο κοντά σε ένα ζεστό σημείο. Κάθε δύο μέρες ανακινείτε ελαφρά.
Αφήστε το να καθίσει για 2 εβδομάδες πριν στραγγίσετε τα βότανα. Πάρτε μια κουταλιά πριν τον ύπνο ή ανακατέψτε σε ένα φλιτζάνι τσάι. Μπόνους: αυτό το μείγμα λειτουργεί καλά και ως μάσκα προσώπου!
Μέλι με σκόρδο
Δίνει άρωμα και γεύση πάνω σε κρέατα και λαχανικά, χρησιμοποιείτε ως ντρέσινγκ για σαλάτες και … με το κουτάλι κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος.
- ½ φλιτζάνι σκελίδες σκόρδο (περίπου 15 σκελίδες)
- ½ φλιτζάνι μέλι φλαμουριάς ή μέλι ρεικιού
Καθαρίζετε το σκόρδο και το βάζετε σε καθαρό και αποστειρωμένο βάζο. Περιχύνετε με μέλι και κλείνετε χαλαρά το βάζο με το καπάκι.
Τοποθετήστε σε δροσερό, σκοτεινό μέρος.
Μετά από μια ή δύο μέρες, κλείστε καλά το καπάκι. Αναποδογυρίζετε το βάζο κάθε λίγες μέρες για να βεβαιωθείτε ότι τα σκόρδα είναι πλήρως βυθισμένα.
Μέλι με μπαχαρικά πορτοκάλι και κανέλα
Το πορτοκάλι και η κανέλα ταιριάζουν εξαιρετικά με το μέλι
- Ξύσμα ή φλούδα ενός ακέρωτου βιολογικού πορτοκαλιού (αφήστε να στεγνώσει πριν προσθέσετε στο μέλι)
- 1 αστεροειδής γλυκάνισος
- 2 ξυλάκια βιολογικής κανέλας
- ½ φλιτζάνι μέλι βανίλιας με βουτυράτη υφή ή όποιο μέλι προτιμάτε
Τοποθετήστε τη φλούδα ή το ξύσμα, τον αστεροειδή γλυκάνισο, τις κανέλες σε ένα βάζο και ρίξτε το μέλι από πάνω. Ανακατέψτε για να ενωθούν.
Κλείστε με καπάκι. Αναποδογυρίστε το βάζο κάθε μέρα.
Αφήστε να εγχυθεί για 2 τουλάχιστον εβδομάδες.