Ο Μανωλάκης… ένας νέος φίλος έρχεται να συντροφέψει τα παιδιά μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της Μελίνας Λεγάκη, ένας τετραπέρατος πιτσιρίκος που όπου να ’ναι τελειώνει το δημοτικό σχολείο και έχει πολλά να πει, για μικρούς και μεγάλους. Ο Μανωλάκης δεν είναι κάποιος εξωπραγματικός ήρωας που ζει σε άλλους κόσμους και άλλες διαστάσεις· είναι το αγόρι της διπλανής πόρτας, ένας μικρός Αθηναίος με σάρκα και οστά. Έχει δυο μεγαλύτερα αδέρφια, τον Μιλτιάδη και την Κορίνα, και μια μικρότερη αδελφή, το Λινάκι· έτσι λοιπόν, ο μπαμπάς του και η μαμά του, ο Γιάννης και η Νένα, έχουν πολλές σκοτούρες στο κεφάλι τους… Υπάρχει όμως πιο γλυκός πονοκέφαλος από τα παιδιά; Ο Μανωλάκης, λοιπόν, μας αφηγείται τις οκτώ πρώτες ιστορίες του –γιατί, σίγουρα, έχει πολύ περισσότερες να αφηγηθεί–, που μιλούν για πράγματα που κάνουν όλα τα πραγματικά αγόρια με τους γονείς τους, τον παππού τους, τα αδέρφια τους και τους φίλους τους: για τις διακοπές στο νησί, την περιπετειώδη πρώτη «επίσκεψη» στο γήπεδο, για τη βόλτα στο σινεμά, με τα πολλά απρόοπτα, για το πώς μια γάτα, και ύστερα ένας σκύλος, έκαναν την οικογένεια άνω κάτω, για τα γενέθλιά του, που ούτε καν του περνούσε από το μυαλό πώς θα εξελίσσονταν, για το Σαββατοκύριακο που τους πρόσεχε ο παππούς Μιλτιάδης, για τη συναρπαστική βόλτα στα καρτ, για την καλοκαιρινή κατασκήνωση.

Ο Μανωλάκης απορεί με τους μεγάλους –μα θέλει κι ο ίδιος να τον λένε μεγάλο–, πεισμώνει, χαίρεται και λυπάται με την ψυχή του, θυμώνει με τα κορίτσια και τα φερσίματά τους –όχι όμως και με την Αλίκη, τη συμμαθήτριά του…–, κάνει τις σκανταλιές του μα σκέφτεται και τους άλλους. Eίναι ένας Μανωλάκης με τα όλα του, ένα αγόρι γεμάτο ζωντάνια, που διψάει για εμπειρίες, και δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω. Ο Μανωλάκης είναι ο Γιάννης, ο Γιώργος, ο Νίκος, ο Δημήτρης, κάθε αγόρι που σιγά σιγά ετοιμάζεται να μπει στην περιπέτεια της ζωής.

Η Μελίνα Λεγάκη πλάθει τον Μανωλάκη με γλώσσα ζωντανή, γεμάτη χιούμορ, με μια αφήγηση αβίαστη, που θα παρασύρει τα παιδιά. Οι μικροί αναγνώστες από 8 έως 13 ετών θα ανακαλύψουν στις σελίδες του βιβλίου έναν καινούριο φίλο, που μοιράζεται πολλά κοινά μαζί τους, και θα διασκεδάσουν με την ψυχή τους. Τα μικρότερα παιδιά θα απολαύσουν την αφήγηση ενός μεγαλύτερου αναγνώστη. Όμως και οι μεγαλύτεροι αναγνώστες, επειδή όλοι μέσα μας κρύβουμε εκείνο το μικρό παιδί του παρελθόντος, θα διασκεδάσουν με τις περιπέτειες αυτού του τόσο χαριτωμένου αγοριού.

Η Χαρά Μαραντίδου –που έγραψε και εικονογράφησε την Τέχνη του να είσαι γιαγιά (εκδόσεις Πάπυρος, 2011), αποτύπωσε στα σχέδιά της τον χαρακτήρα του Μανωλάκη, και με τις εικονογραφικές της «πινελιές» δίνει πνοή στο κείμενο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Μελίνα Λεγάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όταν ήταν ακόμα της μόδας οι μαμάδες να φορούν μεγάλες βάτες και οι μπαμπάδες να έχουν πέντε δάχτυλα μαλλί – προς τα πάνω. Σπούδασε Επικοινωνία και Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια άλλαξε ήπειρο κάνοντας μεταπτυχιακό στη Βοστώνη. Υστερα άρχισε να δουλεύει, επίσημα πια, σε εφημερίδες, περιοδικά, εταιρείες επικοινωνίας και ΜΚΟ υπογράφοντας ως δημοσιογράφος στον «κόσμο των μεγάλων». Ο Μανωλάκης γεννήθηκε αρκετά χρόνια πριν, ίσως για να διεκδικήσει μια θέση στον «κόσμο των μικρών» και σίγουρα για να μεταφέρει τις ιστορίες μέσα από τα μάτια ενός παιδιού. Ευτυχώς, επειδή παραμένουμε όλοι παιδιά, έχει πολλά να διηγηθεί

ακόμα.

Κυκλοφορεί από τον Εκδοτικός Οργανισμός ΠΑΠΥΡΟΣ, www.papyrosonline.gr