Η πλατεία Ομονοίας είναι μία από τις πλέον κεντρικές και εμβληματικές του κέντρου της Αθήνας και, παρόλο που -ομολογουμένως- είναι μία πλατεία που υποφέρει τα τελευταία χρόνια στον τομέα της αισθητικής, βρίσκεται σε μία γειτονιά με μεγάλη ιστορία και ξεχωριστά κτίρια. Ένα από αυτά είναι το Μπάγκειον, ένα κτίριο που πιθανότατα αντικρίζετε καθημερινά αν ζείτε ή δουλεύετε στα πέριξ της Ομόνοιας, ίσως ωστόσο να μη γνωρίζετε τη σημαντική ιστορία του.

Το Μπάγκειον, ένα παλιό ξενοδοχείο που βρίσκεται στην πλατεία Ομονοίας στη συμβολή της με την οδό Αθηνάς, όπως και το -γειτονικό- ξενοδοχείο Μ. Αλέξανδρος, έχουν κατασκευαστεί με έξοδα του Ιωάννη Μπάγκα (ή Πάγκα), ενός σημαντικού εθνικού ευεργέτη, σε σχέδια ενός ξεχωριστού αρχιτέκτονα της εποχής του, του Ερνέστου Τσίλλερ. Πλέον, αποτελούν μέρος της δωρεάς του ευεργέτη προς το ελληνικό κράτος μέσω του Μπάγκειου Ιδρύματος.

Οικοδομήθηκε γύρω στο 1890 και λειτούργησε ως ξενοδοχείο, με πρότυπο τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Ευρώπης και συνθέτοντας ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό σύνολο που δημιουργεί θαυμασμό ακόμη και σήμερα. Είναι στημένο με βάση ένα κεντρικό αίθριο γύρω από το οποίο βρίσκονται τα δωμάτια και οι υπόλοιποι χώροι. Στο υπόγειό του λειτουργούσε καφενείο που αποτέλεσε στη δεκαετία του 1920 ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά στέκια της πόλης των Αθηνών, απ’ όπου πέρασαν προσωπικότητες της εποχής, όπως οι Τέλλος Άγρας, Κώστας Βάρναλης, Γιάννης Ρίτσος, Ναπολέων Λαπαθιώτης κ.ά.

DSC00199

Τα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το κτίριο παρήκμασε αν και παρέμεινε λειτουργικό ως ξενοδοχείο έως το 1969. Σήμερα, το Μπάγκειον είναι ένα από τα πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια του κέντρου της πόλης και, δυστυχώς, η εικόνα του δεν είναι αυτή που του αρμόζει. Η συρρίκνωση κεφαλαίων του Μπάγκειου Ιδρύματος οδήγησε τους διαχειριστές του στην απόφαση να το παραχωρήσουν στο δήμο Αθηναίων ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, ωστόσο η υπόθεση δεν προχώρησε λόγω κάποιων χαμένων προθεσμιών. Έτσι, έστω και ημιτελές, οι διαχειριστές αποφάσισαν να το παραχωρούν για διάφορες δραστηριότητες, όπως η φετινή Μπιενάλε της Αθήνας, έως ότου καταφέρουν να το φτιάξουν σιγά σιγά χωρίς να περιμένουν τη μεγάλη επένδυση.

DSC00138

Η Μπιενάλε επέλεξε το κτίριο και έλαβε άδεια χρήσης του ως εκθεσιακού χώρου, με τον πρόσφατο κύκλο εκδηλώσεων να ολοκληρώνεται στις 29/11. Εμείς το επισκεφθήκαμε μία μέρα που ήταν ανοικτό για το κοινό, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου, απ’ όπου και οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το θέμα.

Δυστυχώς, όπως θα διαπιστώσετε και από τις φωτογραφίες, είναι εμφανή τα σημάδια του χρόνου στο κτίριο, με αποκολλημένα επιχρίσματα από τους σοβάδες και άλλα στοιχεία εγκατάλειψης, ακόμη κι έτσι όμως το Μπάγκειον παραμένει ένα κτίριο που μέσα του κρύβει τεράστια ιστορία, την οποία μπορεί πολύ έντονα να νιώσει κάποιος με μία επίσκεψη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες 

DSC00204

DSC00137

DSC00150

DSC00144

DSC00134

DSC00135

DSC00173

DSC00171

DSC00172

DSC00155

DSC00157

DSC00165

DSC00160

DSC00251

DSC00260

DSC00242

Πηγές για κάποιες από τις πληροφορίες που αναφέρονται στο άρθρο: ΚαθημερινήΤο ΒήμαΜπάγκειον Ίδρυμα