Η φετινή απονομή, η 72η των κινηματογραφικών βραβείων “Χρυσές Σφαίρες” συνέπεσε με το πρόσφατο χτύπημα της τρομοκρατίας ενάντια στο σατυρικό περιοδικό Charlie Hebdo που άφησε πίσω του το δραματικό απολογισμό των 12 νεκρών και μια βαθιά πληγή στην ελευθερία του λόγου.
Αν απομονώσουμε το Χόλιγουντ από τη χρυσόσκονη του, πρόκειται για την αμερικανική βιομηχανία του κινηματογράφου και το σινεμά πρεσβεύει την ελευθερία έκφρασης, το μέσο για να κοινοποιηθούν απόψεις, να διαδοθούν ιδέες και να αποτυπωθούν στη μεγάλη οθόνη κοινωνικά προβλήματα και τάσεις.
Συνεπώς, μόνο εύλογη είναι η επιλογή πολλών εκπροσώπων της βιομηχανίας κινηματογράφου να μιλήσουν ή να εκφράσουν μέσω της εμφάνισης τους την υποστήριξη τους στη Γαλλία και να εναντιωθούν στη νέα μορφή της τρομοκρατίας που με την αυστηρή και μονόπλευρη ερμηνεία ενός θρησκευτικού δόγματος επιτίθεται στην ελευθερία του λόγου.
Η Dame Helen Mirren εμφανίστηκε στο κόκκινο χαλί της τελετής κρατώντας την επιγραφή “Je Suis Charlie” (το σύνθημα που έχει συνδεθεί με τον απόηχο της επίθεσης και χρησιμοποιείται για να δηλώσει την υποστήριξη στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης).
Ίδια επιγραφή κράτησαν και οι ηθοποιοί Patricia Arquette και Diane Kruger ενώ η Kathy Bates χρησιμοποίησε τη συσκευή του κινητού της για το μήνυμα “Je suis Charlie”.
H δικηγόρος ανθρωπιστικών δικαιωμάτων και σύζυγος του George Clooney, Amal Clooney, καρφίτσωσε μια κονκάρδα “Je Suis Charlie” στο Dior τσαντάκι της.
Στην τελετή υπήρξαν παρουσιαστές αλλά και νικητές που με την ευκαιρία του δημόσιου βήματος είπαν το δικό τους “Je Suis Charlie”:
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών του Χόλιγουντ, που δίνουν τα βραβεία των Χρυσών Σφαιρών στους εκπροσώπους της τέχνης, Theo Kingma, δήλωσε στο σύντομο χαιρετισμό του ”Μαζί αντιστεκόμαστε σε οποιονδήποτε θα πατάσσει την ελευθερία του λόγου, οπουδήποτε, από τη Βόρειο Κορέα ως το Παρίσι” και οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν όρθιοι σε χειροκροτήματα.
Ο George Clooney δέχτηκε το τιμητικό βραβείο Cecil B. DeMille για τη συνολική του προσφορά στην 7η τέχνη και έτσι δεν παρέλειψε να δηλώσει πως ”Σήμερα ήταν μια μοναδική μέρα καθώς εκατομμύρια άνθρωποι διαδήλωσαν όχι μόνο στο Παρίσι, αλλά σε όλο τον κόσμο και ήταν Χριστιανοί, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι. Ήταν και ηγέτες από όλο τον κόσμο και δεν ήταν μια πορεία διαμαρτυρίας αλλά υποστήριξης στην ιδέα πως δεν θα πορευτούμε στο φόβο. Δεν θα το κάνουμε, οπότε Je Suis Charlie, ευχαριστώ”.
Ο Jared Leto άδραξε την ευκαιρία και προτού παραδώσει στην Patricia Arquette τη Χρυσή Σφαίρα ερμηνεία β’ ρόλου, για να δηλώσει ”Στα αδέρφια και τις αδερφές μας, στους φίλους και στις οικογένειες στη Γαλλία, οι σκέψεις, οι προσευχές μας και οι καρδιές μας είναι μαζί σας απόψε. On vous aime. Je suis Charlie (Σας αγαπάμε. Je suis Charlie)”.
Ανεξάρτητα αν είστε φίλοι ή πολέμιοι του αμερικανικού κινηματογράφων και των θεσμών του, είναι καλό, ειδικά στις μέρες μας, να πραγματοποιείται μια δημόσια έκφραση της υποστήριξης στην ελευθερία του λόγου και ενάντια της τρομοκρατίας.
Με σπουδές στην Επικοινωνία, guest εμφάνιση στο χώρο της Διαφήμισης, τελικά, με κέρδισε ο χώρος του Βιβλίου. Σε μία «έκλαμψη φρονήσεως», αποφάσισα να ασχοληθώ με τα δύο παιδικά μου όνειρα, τη μόδα και το γράψιμο, ε, και εδώ κάνω τα όνειρα μου πραγματικότητα!