Τα περίτεχνα και συχνά πολύχρωμα, βικτοριανά σπίτια δεν εμπίπτουν σε αρχιτεκτονικό στυλ όσο ορίζονται από μια συγκεκριμένη περίοδο, τη βασιλεία της βασίλισσας Βικτώριας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε σπίτι που χτίστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Βρετανού μονάρχη από το 1837 έως το 1901 είναι ένα βικτοριανό σπίτι. Και ακόμα κι αν το σπίτι σας είναι βικτωριανό, χρειάζεται εκπαιδευμένο μάτι για να καθορίσει το αρχιτεκτονικό του στυλ.  Παρόλο που η βικτοριανή ιδιοκτησία σπιτιού προσφέρει μερικές μοναδικές προκλήσεις, η όμορφη αρχιτεκτονική και η ιστορία τους την κάνουν να αξίζει τον κόπο.

Η ιστορία των βικτωριανών σπιτιών

1837 έως 1901

Αν και τα βικτοριανά σπίτια χτίστηκαν κατά τη βικτοριανή εποχή από το 1837 έως το 1901 περίπου, έχουν λιγότερη σχέση με τη Βασίλισσα Βικτώρια από ό,τι υπονοεί το όνομά τους. Δεν ξεκίνησε μια εποχή χλιδής και οι πολιτικές της δεν ενέπνευσαν απαραίτητα τους ανθρώπους να βάψουν τα σπίτια τους με πιο χαρούμενα χρώματα από ό,τι συνήθως. Αντίθετα, πήρε το θρόνο καθώς ο κόσμος άρχισε να βιώνει τα πλήρη αποτελέσματα της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Η βιομηχανική επανάσταση

Η Βιομηχανική Επανάσταση διευκόλυνε τη μαζική παραγωγή περίτεχνων αρχιτεκτονικών λεπτομερειών, όπως ατράκτους, και οι σιδηρόδρομοι έκαναν ευκολότερη τη μεταφορά μετάλλων και άλλων υλικών στις αγροτικές περιοχές. Ως αποτέλεσμα, οι αρχιτέκτονες είχαν πρόσβαση σε περισσότερα διακοσμητικά στοιχεία, τα οποία πρόσθεσαν γενναιόδωρα στα σχέδιά τους. Για να τονιστούν αυτές οι περίτεχνες λεπτομέρειες, τα βικτοριανά σπίτια έχουν συχνά έντονα χρώματα, όπως οι ζωγραφισμένες κυρίες στο Σαν Φρανσίσκο. Πριν από τη βικτοριανή εποχή, τα σπίτια ήταν συχνά λευκά, μπεζ ή πέτρινα.

Μεγάλη Βρετανία σε όλο τον κόσμο

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η βικτοριανή αρχιτεκτονική ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο, το αρχιτεκτονικό στυλ εξαπλώθηκε γρήγορα σε βρετανικές αποικίες και σε άλλες αγγλόφωνες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Σήμερα, θα βρείτε παραδείγματα βικτωριανής αρχιτεκτονικής σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και τμημάτων της Καραϊβικής.

Τι κάνει ένα σπίτι βικτωριανό;

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ βικτωριανής αρχιτεκτονικής. (Δείτε παρακάτω για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να καταλάβετε ποιο είναι το αρχιτεκτονικό στυλ του βικτοριανού σπιτιού σας.) Ωστόσο, η βικτωριανή αρχιτεκτονική έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά, που κυμαίνονται από περίτεχνα στοιχεία αρχιτεκτονικού σχεδιασμού έως μεγάλους χώρους διασκέδασης και μικρές κουζίνες. Αν και δεν θα έχει κάθε βικτοριανό σπίτι όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, θα έχουν πολλά.

Πολλαπλές ιστορίες

Τα βικτοριανά σπίτια χτίζονταν συνήθως σε στενά οικόπεδα, έτσι οι αρχιτέκτονες έπρεπε να σχεδιάσουν σπίτια που ανέβαιναν και όχι έξω. Τρεις και τέσσερις ιστορίες είναι κοινές σε αυτά τα στενά οικόπεδα, αλλά οι αρχιτέκτονες επέλεξαν να δημιουργήσουν ένα ογκώδες, πολυώροφο σπίτι αντί για ένα εκτεταμένο, ακόμη και σε μεγαλύτερα οικόπεδα με χώρο για οικοδόμηση.

Απότομη κεκλιμένη στέγη

Η οροφή ενός βικτοριανού σπιτιού είναι συνήθως πολύ απότομη και συχνά διαθέτει ένα αέτωμα που βλέπει μπροστά. Επιπλέον, η γραμμή οροφής είναι ασύμμετρη. Η μία πλευρά μπορεί να έχει έναν πυργίσκο, η άλλη ένα κυρίαρχο αέτωμα.

Πύργοι

Πολλά βικτοριανά σπίτια διαθέτουν έναν πολυώροφο πυργίσκο ή πύργο που χρησιμεύει ως ένα από τα εξέχοντα χαρακτηριστικά του. Είναι σύνηθες να έχετε προσαρτημένο μπαλκόνι ή βεράντα σε κυκλικό σχήμα.

Διακοσμητικά

Μερικά βικτοριανά σπίτια έχουν περίτεχνα διακοσμητικά στοιχεία που είναι γνωστά ως “διακοσμητικά με μελόψωμο”. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει βραχίονες γείσου με κύλιση, διάτρητα κάγκελα, πριονωτή επένδυση και άλλες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες. Αν και συνήθως είναι κατασκευασμένα από ξύλο, τα κομμάτια επένδυσης μπορεί επίσης να είναι μεταλλικά.

Επιφάνειες τοίχων με υφή

Οι βικτωριανοί αρχιτέκτονες απέφευγαν τους λείους εξωτερικούς τοίχους, προσθέτοντας χτενισμένους έρπητα ζωστήρα, τοιχοποιία με σχέδια ή μισή ξυλεία για την υφή. Ωστόσο, ορισμένα βικτοριανά στυλ σπιτιού χρησιμοποιούν πέτρα, όπως το Second Empire και το Romanesque.

Παράθυρα με φύλλο και προεξοχή

Δύο τύποι παραθύρων κάνουν ένα βικτοριανό σπίτι να ξεχωρίζει. Το πρώτο είναι το παράθυρο του φύλλου, που συνήθως αποτελείται από τέσσερα έως έξι τζάμια που συνδέονται σε ένα ξύλινο πλαίσιο. Το δεύτερο είναι το παράθυρο του κόλπου. Ένα παράθυρο σε προεξοχή μπορεί να είναι κυκλικό ή ορθογώνιο και να εκτείνεται σε πολλούς ορόφους ψηλά. Είναι ένα από τα πιο εύκολα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά ενός βικτοριανού σπιτιού.

Βεράντα

Τα περισσότερα βικτοριανά σπίτια έχουν μπροστινή βεράντα. Ανάλογα με το αρχιτεκτονικό στυλ, η βεράντα μπορεί να είναι απλή ή να διαθέτει αετώματα, σκαλίσματα και άλλα περίτεχνα σχέδια. Επιπλέον, η βεράντα μπορεί να εκτείνεται κατά μήκος μιας ή περισσότερων πλευρών του σπιτιού και δεν είναι ασυνήθιστο για ένα βικτοριανό σπίτι να έχει τουλάχιστον ένα μπαλκόνι στα ανώτερα επίπεδα του σπιτιού.

Χωρίς γκαράζ

Αν δεν προστεθεί κάποιο ως αυτόνομο κτήριο αργότερα, τα βικτοριανά σπίτια δεν διαθέτουν γκαράζ αφού το Model T δεν ήταν καν διαθέσιμο μέχρι το 1908. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες βικτωριανών κατοικιών περπάτησαν, καβάλησαν ένα άλογο ή πήραν τρένο.

Μικρή κουζίνα

Στη βικτωριανή εποχή, οι υπηρέτες δούλευαν στην κουζίνα. Δεν ήταν χώρος για επίδειξη ή προβολή, επομένως οι κουζίνες τείνουν να είναι μικρές. Ανάλογα με το ακίνητο, ορισμένες κουζίνες δεν είναι καν μέρος του σπιτιού, αλλά ένα ξεχωριστό κτίριο που περιλαμβάνει το ντουλάπι.

Χώρος διασκέδασης

Οι βικτωριανοί ιδιοκτήτες σπιτιού καλωσόρισαν τους επισκέπτες σε έναν χώρο υποδοχής και είχαν μεγάλες τραπεζαρίες και αίθουσες όπου μπορούσαν να διασκεδάσουν. Αντίθετα, η κουζίνα και τα υπνοδωμάτια ήταν συχνά μικρότερα από ό,τι περιμέναμε σήμερα.

Τζάκια

Τα περισσότερα βικτοριανά σπίτια βασίζονταν σε τζάκια για τη θερμότητα, επομένως σχεδόν κάθε δωμάτιο θα είχε τουλάχιστον ένα. Τα μεγαλύτερα δωμάτια μπορεί να έχουν ακόμη και δύο. Συνηθέστερα, ωστόσο, τα δωμάτια σε ένα βικτοριανό είχαν σχεδιαστεί για να είναι μικρά και να παγιδεύουν τη θερμότητα.

Περίτεχνοι εσωτερικοί χώροι

Ακριβώς όπως το εξωτερικό τους παρουσίαζε περίπλοκες λεπτομέρειες, τα βικτοριανά σπίτια έχουν περίτεχνους εσωτερικούς χώρους. Πλακάκια δαπέδου από τερακότα, ασπρόμαυρα πλακάκια έβαζαν συχνά τους διαδρόμους, ενώ το καλούπι και οι ανάγλυφες λεπτομέρειες πρόσθεταν ενδιαφέρον στους τοίχους και τις οροφές.